Polacy bardzo często grillują. Jednak menu spotkań przy ruszcie na ogół wygląda tak samo. Kiedy nam i naszym gościom znudzi się już karczek czy kiełbasa, najlepiej przerzucić się na równie smaczne, ale zdrowsze ryby i owoce morza. Eksperci marki Kühne przygotowali kilka przepisów, które pozwolą na przyrządzenie dań inspirowanych kuchnią śródziemnomorską
Dieta bogata w ryby i owoce morza należy do jednej z najzdrowszych. Wszystko dzięki temu, że zawierają one wysokowartościowe białko oraz inne cenne pierwiastki, takie jak: jod, selen, wapń, fluor czy witaminy z grupy B. Dodatkowo bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Częste spożywanie owoców morza przyczynia się do zapobiegania miażdżycy oraz obniżenia poziomu cholesterolu.
Łosoś z chilli
Łosoś należy do jednej z najtłustszych ryb. Z tego powodu jest też łatwy do przyrządzenia, zarówno na grillu, patelni, jak i w piecu. Najlepiej jest go podawać w towarzystwie warzyw i cytryny. Podczas przygotowywania łososia, nie trzeba dodawać ani kropli tłuszczu.
Składniki:
- Łosoś
- Papryka chili marki Kühne
- Czerwona papryka
- Cytryna
- Sól morska
- Pieprz
- Natka pietruszki
- Listek bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie umyj. Skórkę zetrzyj na tarce, a z pozostałości wyciśnij sok. Łososia polej sokiem z cytryny, dodaj startą skórkę, natkę, sól i pieprz. Natrzyj wszystkim dokładnie rybę i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie pokrój paprykę czerwoną i chili. Łososia grilluj ok. 15 minut. Gotową rybę ułóż na warzywach. Udekoruj bazylią.
Dorsz z tymiankiem
Dorsz należy do gatunku ryb morskich dostępnych przez cały rok. Posiada mało ości, a jego właściwości mają stymulujący wpływ na układ odpornościowy. Często ryba ta jest traktowana jako zamiennik mięsa pochodzącego z ptaków i ssaków, ze względu na dużą ilość pełnowartościowego białka.
Składniki:
- Dorsz
- Cytryna
- Świeży tymianek
- Dressing włoski marki Kühne
- Sól morska
- Pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie umyj i zetrzyj skórkę. Sól wymieszaj razem z pieprzem, sokiem z cytryny, posiekanym tymiankiem, dressingiem i startą skórką. Marynuj w tej mieszance rybę przez godzinę. Grilluj ok. 15 minut w zależności od grubości ryby.
Krewetki z kaszą
Krewetki to bardzo uniwersalna potrawa – są doskonałe zarówno do dań z makaronem, w zupach czy sałatkach. Można również przygotować je na wiele sposobów. Smażone, gotowane czy grillowane – za każdym razem ich mięso jest pyszne i co najważniejsze, mało kaloryczne.
Składniki:
- Natka pietruszki
- Krewetki
- Cytryna
- Kasza
- Dressing Enjoy Kremowa Cebulka marki Kühne
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Krewetki marynuj przez godzinę w soku z cytryny i posiekanej pietruszce. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Grilluj po kilka minut z każdej strony. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wysyp kaszę na talerz i połóż na wierzch krewetki. Podawaj w towarzystwie dressingu.
Smacznego!
Average Rating