Latem wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na ciężkie ciasta, ale na lekkie i chłodne desery, które doskonale orzeźwiają . Jednym z cenionych w Polsce przysmaków, na bazie którego możemy przygotować taką przekąskę, jest pochodząca z Bliskiego Wschodu chałwa. To słodki deser, który wyśmienicie smakuje z sezonowymi owocami czy lodami
Jednym z najsłynniejszych deserów na świecie jest chałwa. Jej smak zawdzięczmy połączeniu ziaren sezamu z delikatnym karmelem. Składnikiem chałwy jest także korzeń mydlnicy, który poprawia przemianę materii. Pomimo swoich niekwestionowanych walorów smakowych jest ona mniej kaloryczna niż czekolada. W letnie, ciepłe dni idealnie sprawdzi się jako dodatek do sernika na zimno lub deseru jogurtowego.
Sernik na zimno z chałwą i truskawkami
Składniki:
- 300 g chałwy waniliowej marki Jasmeen
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 galaretka truskawkowa
- garść truskawek
Przygotowanie:
W garnku gotujemy mleko, do którego dodajemy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W osobnym naczyniu ubijamy białka z cukrem pudrem, a chałwę miksujemy za pomocą blendera. Następnie osobno miksujemy masło z żółtkami oraz olejkiem waniliowym. Powstałą masę przekładamy do średniej wielkości formy i dodajemy zmiksowaną chałwę oraz przestudzoną żelatynę. Na koniec dodajemy ubite jajka z cukrem pudrem. Całość dokładnie wyrównujemy za pomocą łyżki i wkładamy do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik z lodówki i dekorujemy go truskawkami, a następnie zalewamy przygotowaną galaretką i zostawiamy w lodówce do stężenia.
Deser jogurtowy z chałwą
Składniki:
- 200 g chałwy pistacjowej marki Jasmeen
- 1 jogurt typu greckiego
- ½ tabliczki mlecznej czekolady
- 4 łyżki mleka
- ½ łyżki masła
- garść czereśni
- garść łuskanych pistacji
- garść poppingu z amarantusa
Przygotowanie:
Do miseczki umieszczonej w garnku częściowo wypełnionym wodą wkładamy czekoladę, masło oraz dolewamy mleko, całość delikatnie podgrzewamy i mieszamy, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Powstałym czekoladowym sosem polewamy ścianki szklanych pucharków, a na ich dnie układamy kawałki pokruszonej chałwy. Następnie dodajemy kilka łyżeczek jogurtu typu greckiego, kolejną warstwę chałwy oraz czereśnie. Całość posypujemy szczyptą poppingu z amarantusa i pistacjami. Gotowe desery przed podaniem wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Smacznego!
Average Rating