Grzyby – smak jesieni
Czas czytania:3 min

Grzyby – smak jesieni

0 0

Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu

W Polsce dania z grzybami od wieków są obecne w kuchni tradycyjnej. Doskonale sprawdzają się jako główny składnik potraw, dodatek w sosach, nadzienie do pierogów czy pieczeni. Bez barszczu z grzybowymi uszkami albo kapusty z grzybami wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii, a marynowane są tradycyjną przekąską w czasie wesołych imprez z przyjaciółmi. Coraz więcej osób poszukuje też nowych, inspirujących pomysłów na dania z udziałem grzybów.

Grzyby z makaronami – 1000 jesiennych inspiracji

Mięsa, świeże warzywa, kasze czy makarony – składników, z którymi możemy łączyć grzyby jest dużo. Jednak, aby w pełni cieszyć się ich smakiem powinniśmy zadbać, by wszystkie produkty były wysokiej jakości. Tylko w ten sposób podkreślimy charakterystyczny smak i aromat grzybów. Doskonałym wyborem będą np. makarony Lubelli. Powstają z wysokiej jakości pszenicy, a dzięki specjalnemu procesowi mielenia ziarna są należycie twarde i doskonale sprężyste. Z kolei odpowiedni proces suszenia sprawia, że nie sklejają się, zachowują swój naturalny kolor i pyszny smak. Oprócz makaronów klasycznych, do potraw z grzybami warto wypróbować także makarony Lubella Pełne Ziarno, w których zachowane zostały wszystkie, znajdujące się w łusce ziaren, wartości odżywcze – witaminy i minerały. Ich wyjątkowy smak doskonale komponuje się z jesiennym przysmakiem.

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 grzybowe potrawy na jesienny stół: borowiki połączone z makaronem Lubella Wstążki Długie, aromatycznym estragonem, białym winem i śmietaną to doskonała propozycja np. na uroczysty obiad czy eleganckie przyjęcie oraz grzybową carbonarę z makaronem Lubella Spaghetti Pełne Ziarno – to świetny pomysł na szybki, rodzinny obiad lub wizytę niespodziewanych gości.

Makaron Lubella Wstążki Długie, borowiki, estragon, białe wino i śmietana

POTRZEBUJESZ:

  • Makaron Lubella Wstążki Długie 1 opakowanie
  • borowiki 600g
  • płatki parmezanu 50g
  • cebula 1 sztuka
  • estragon 1 pęczek
  • białe wino 120ml
  • śmietana 36% 300ml
  • masło 50g
  • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 25 minut

DO DZIEŁA!

Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania.

2. W międzyczasie…

Grzyby oczyść i wypłucz kilka razy w zimnej wodzie. Dobrze osusz i pokrój na duże kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej dobrze patelnię i smaż borowiki na maśle, na mocnym ogniu – nie mieszaj zbyt często. Dodaj cebulę, smaż chwilę, a następnie dolej białe wino – na mocnym ogniu, by alkohol odparował.

3. To już prawie meta!

Dodaj do sosu makaron, estragon, sól, pieprz i gotuj, aż trochę zgęstnieje. Podawaj z parmezanem.

Brawo! Oto Twój przysmak z borowikami.

Uwaga: jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodaj odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu.

Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti – grzybowa carbonara z żółtkiem

 

POTRZEBUJESZ:

  • Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti 1 opakowanie
  • kurki (lub inne świeże grzyby) 400g
  • wędzony boczek surowy 250g
  • parmezan 100g
  • czosnek 4 ząbki
  • żółtka 4 sztuki
  • masło 30g
  • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 25 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.

2. W międzyczasie…

Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę.

3. To już prawie meta!

Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.

Brawo! Oto pyszna carbonara. Zaproś znajomych, niech też spróbują!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Różowy płaszcz w czterech odsłonach
Next post 4 kroki do pięknych stóp