Domowe przetwory przywodzą na myśl spiżarki naszych babć i pozwalają wrócić do niezapomnianych smaków dzieciństwa, bo przecież najlepiej w środku zimy smakować będzie konfitura przygotowana jeszcze latem, własnoręcznie z najlepszych jabłek. Smak dzieciństwa, który pamiętamy warto urozmaicić bakaliami. Suszone owoce doskonale nadają się do letnich przetworów, które na długo pozwolą nam zachować lato w słoiku. Dlaczego więc nie spróbować w tym roku? Właśnie po to, by zimą cieszyć się smakiem jabłkowej konfitury z rodzynkami, konfitury z cebuli z dodatkiem złotych owoców, czy bakaliowego chutney’a z dodatkiem malinowych pomidorów
Konfitura z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 100 g Rodzynek luksusowych Bakalland
- 150 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
- 1 łyżka cynamonu
- Pół szklanki wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- Sok z połowy cytryny
- 1 jabłko
- Sok z połowy cytryny
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w cienkie kawałki (jabłka można też zetrzeć na tarce). Następnie do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Smażymy na małym ogniu, często mieszając. Kiedy jabłka będą wystarczająco miękkie dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Gotową, jeszcze ciepłą konfiturę przekładamy do słoików i poddajemy procesowi pasteryzacji przez ok. 30 minut. Gotową konfiturę możemy przechowywać w domowej spiżarce i otworzyć kiedy tylko będziemy mieć na nią ochotę.
Konfitura z cebuli i Złotych owoców
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 120 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Szczypta chilli
Cebulę koimy w drobną kostkę i smażymy pod przykryciem do momentu aż będzie miękka. Następnie dodajemy do niej świeży tymianek, złote owoce, ocet balsamiczny oraz chilli, sól i pieprz. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem, aż połączą się w jedną całość, raz na jakiś czas mieszamy konfiturę. Gotową konfiturę skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko jeszcze raz mieszamy, w zależności od upodobań możemy dodatkowo doprawić do smaku. Konfiturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs lub serów, podawana na ciepło lub zimno.
Bakaliowy chutney z dodatkiem chilli i pomidorów
Składniki:
- 1 kg pomidorów bakaliowych
- 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 150 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
- 100 g Moreli Całe owoce Bakalland
- 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Szczypta chilli
- Sól i pieprz do smaku
Cebulę i czosnek kroimy w drobną koskę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy bakalie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do podsmażonych składników dodajemy pokrojone w koskę pomidory, wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut do momentu aż połączą się z sobą. Gotowy chutney doprawiamy solą i pieprzem, aby jeszcze bardziej podbić smak dodajemy również szczyptę chilli. Następnie chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez ok. 20 minut.
Average Rating