25 października przypada Światowy Dzień Makaronu, który ma swoich fanów na całym świecie i wśród różnych grup. Lubią go dzieci i dorośli, doceniają wielbiciele kuchni klasycznej i nowatorskiej. Inspiruje kulinarnych mistrzów. Jest doskonały dla każdego i pod każdą szerokością geograficzną! Także w Polsce cieszy się uznaniem od Bałtyku aż do Tatr. Czy wszędzie smakuje tak samo? Makaron tak, ale łącząc go z regionalnymi dodatkami możemy stworzyć nieograniczony wachlarz kulinarnych inspiracji. Na przykład nad morzem znakomicie smakować będzie z rybą, w górach z tradycyjnym oscypkiem, a na Lubelszczyźnie z grzybami i dziczyzną. Z okazji Światowego Dnia Makaronu przedstawiamy przegląd dań z makaronem z regionalnymi dodatkami pochodzącymi z różnych zakątków Polski.
25 października po raz pierwszy ogłoszony został Światowym Dniem Makaronu w 1995 roku, w Rzymie. Aktualnie świętuje go cały świat, bo makaronowe dania pokochali ludzie w każdym zakątku globu. Powodów do świętowania jest co najmniej 1000! Tak dużo inspiracji możemy czerpać z licznych makaronowych kształtów, a nawet smaków. Zakręcone uszka, eleganckie rurki, urocze kokardki, długie spaghetti czy swojskie łazanki… Klasyczne, z pełnego ziarna, z warzywami, a nawet…z czekoladą! Jego rodzaje można wymieniać bez końca. Ta doskonała baza świetnie podkreśla i uzupełnia bogactwo i różnorodność lokalnej kuchni.
Każdy region Polski ma swoje ulubione smaki, które często kształtowały się przez stulecia, w wyniku styku różnych kultur i kulinarnych przyzwyczajeń. Podróżując po kraju chętnie próbujemy regionalnych specjałów. Nad morzem czy na Mazurach ze smakiem zjadamy rybę, w górach rozkoszujemy się tradycyjnym oscypkiem, a podczas wizyty na Śląsku kosztujemy różnych rodzajów mięs. Nic nie stoi na przeszkodzie, by także w domowej kuchni przygotować nasze ulubione potrawy, łącząc lokalne przysmaki z wysokiej jakości makaronem. Dlatego do radosnego świętowania Światowego Dnia Makaronu na pewno chętnie przyłączą się wszyscy smakosze z całej Polski.
Makaron inspiruje – także mistrzów kuchni
Światowy Dzień Makaronu to świetna okazja do tego, by przypomnieć o wielkiej popularności tego przysmaku. Potrawy z makaronem są znane i lubiane na całym świecie. To bardzo wszechstronny dodatek, który doskonale odnajduje się w najróżniejszych kulinarnych kompozycjach – zupach, daniach głównych, sałatkach, a nawet deserach. Makaron ceniony jest także w wielu kuchniach regionalnych i znakomicie łączy się z lokalnymi dodatkami i przysmakami. – podkreśla Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
Z okazji Światowego Dnia Makaronu ekspert kulinarny marki Lubella przygotował dla mieszkańców różnych regionów kraju propozycje makaronowych dań z pysznymi, lokalnymi dodatkami. Zapraszamy wszystkich smakoszy w kulinarną podróż po Polsce.
PRZEPISY NA 6 MAKARONOWYCH DAŃ Z RÓŻNYCH ZAKĄTKÓW POLSKI
PRZYSMAK NADMORSKI: Makaron Lubella Spaghetti z dorszem, liściem laurowym, czosnkiem i pomidorami
POTRZEBUJESZ:
- Makaron Lubella Spaghetti 1 opakowanie
- filet z dorsza 500g
- czosnek 2 ząbki
- cytryna 1 sztuka
- natka pietruszki do podania
- pomidory krojone Łowicz 800g
- ocet jabłkowy 20ml
- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki
- masło 30g
- liście laurowe 8 sztuk
- sól i pieprz do smaku
DO DZIEŁA!
Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.
W międzyczasie…
Liście laurowe i posiekany czosnek przesmaż delikatnie na maśle. Dodaj pomidory, ocet, sól i pieprz. Gotuj ok. 20 minut. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne ok. 5 minut, aż ryba rozpadnie się na płatki.
To już prawie meta!
Wymieszaj sos rybny z makaronem, dodaj olej rzepakowy i wodę z gotowania makaronu, jeśli danie jest zbyt gęste. Podawaj posypane natką pietruszki.
Brawo! Zaproś bliskich do stołu. Niech też spróbują nadmorskiego przysmaku.
PRZYSMAK LUBELSKI: Makaron Lubella Pióra z dziczyzną, suszonymi grzybami i śliwkami wędzonymi
POTRZEBUJESZ:
- Makaron Lubella Pióra 1 opakowanie
- comber jeleni lub sarni 500g
- suszone borowiki 50g
- cebula 1 sztuka
- tymianek 1/2 pęczka
- wędzone śliwki 100g
- Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz 1/2 słoiczka
- czerwone wino 100 ml
- masło 40g
- sól i pieprz do smaku
DO DZIEŁA!
Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie…
Grzyby suszone zalej odrobiną wrzącej wody. Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na maśle, dodaj śliwki wędzone i tymianek, a następnie podlej winem i zagotuj przez ok. 2 minuty, by alkohol odparował. Dodaj suszone grzyby razem z płynem i Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz. Comber pokrój na kotleciki ok. 2 cm grubości (każdy z 1 kostką). Dopraw i obsmaż na maśle po ok. 2-3 minuty z każdej strony, tak by były w środku lekko krwiste.
To już prawie meta!
Wymieszaj makaron z sosem grzybowo-śliwkowym i podawaj z kotlecikami udekorowanymi tymiankiem.
Brawo! Zaproś znajomych, niech też spróbują lubelskiego dania z dziczyzną!
PRZYSMAK Z GÓR: Makaron Lubella Uszka z kurkami i oscypkiem
POTRZEBUJESZ:
- Makaron Lubella Uszka 1 opakowanie
- oscypek 200g
- kurki oczyszczone 400g
- cebula mała 2 sztuki
- koperek 1 pęczek
- śmietana 30 % 200ml
- masło 30g
- sól i pieprz do smaku
DO DZIEŁA!
Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania.
W międzyczasie…
Kurki przesmaż na maśle, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż kilka minut, aż zmięknie. Podlej śmietaną i zagotuj. Do sosu dołóż ugotowany makaron. Wymieszaj dobrze. Dodaj sól i pieprz.
To już prawie meta!
Dodaj koperek, nałóż na talerze i posyp oscypkiem pokrojonym w cienkie plasterki.
Brawo! Stworzyłeś pyszne danie z gór. Smacznego!
Uwaga: Jeśli sos z makaronem byłby zbyt suchy , podlej go odrobiną wody z gotowania
PRZYSMAK PODLASKI: Zapiekanka z makaronem Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki z kapustą i serem korycińskim
POTRZEBUJESZ:
- Makaron Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki 1/2 opakowania
- wędzony boczek 150g
- ser koryciński (lub inny, półtwardy ser) 300g
- liście kapusty włoskiej 300g
- cebula 1 sztuka
- czosnek 1 sztuka
- mleko 300ml
- masło 1 łyżka
- mąka Lubella 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
DO DZIEŁA!
Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie…
Masło przesmaż z mąką i dolewaj mleko, ciągle mieszając, aż się zagotuje i sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Boczek usmaż na chrupiąco i dodaj cebulę i czosnek. Przesmaż przez ok. 1 minutę, dodaj kapustę i podlej odrobiną wody. Całość gotuj pod przykryciem, aż zmięknie i pokrój w cienkie plastry.
To już prawie meta!
Makaron wymieszaj z sosem, kapustą z boczkiem i połową sera. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i kminkiem. Zapiecz przez ok. 20 minut w 200 st. C.
Brawo! Sprawdź jak pysznie smakuje danie z Podlasia!
PRZYSMAK ŚLĄSKI: Makaron Lubella Pióra z jagnięciną, rozmarynem, czosnkiem
POTRZEBUJESZ:
- Makaron Lubella Pióra 1 opakowanie
- łopatka jagnięca, zrolowana 800g
- marchewka 1 sztuka
- topinambur 350g
- cebula 1 sztuka
- czosnek 10 ząbków
- jarmuż 1 pęczek
- rozmaryn 5 gałązek
- sól i pieprz do smaku
DO DZIEŁA!
Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie…
Łopatkę dopraw i obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dodaj cebulę, marchew czosnek i rozmaryn. Całość przesmaż i podlej szklanką wody. Wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 35-40 minut. Topinambur wyszoruj i przekrój na pół. Przesmaż ok. 5-7 minut, dodaj jarmuż i smaż przez kolejne ok. 3 minuty. Dodaj sos z pieczenia łopatki.
To już prawie meta!
Makaron wymieszaj z sosem i topinamburem, podawaj z plastrami pieczonej jagnięciny.
Brawo! Stworzyłeś prawdziwy przysmak ze Śląska. Smacznego!
PRZYSMAK MAZURSKI: Makaron Lubella Spaghetti z wędzonym węgorzem w sosie koperkowym
POTRZEBUJESZ:
- Makaron Lubella Spaghetti 1 opakowanie
- węgorz wędzony (lub pstrąg) 2 sztuki
- seler naciowy 1 sztuka
- cebula dymka 1 pęczek
- koperek 1 pęczek
- śmietana 36% 300ml
- białe wino 1/3 szklanki
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
DO DZIEŁA!
Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie…
Seler pokrój w malutką kostkę, przesmaż na maśle przez ok. 3 minuty, aż zmięknie. Dodaj białe części dymki, podlej białym winem i gotuj ok. 1 minutę – aż alkohol odparuje. Do patelni z selerem dodaj śmietanę. Sos zagotuj i dodaj wędzoną rybę w kawałkach. Bułkę tartą przesmaż na maśle, aż będzie złota i chrupiąca, a następnie osusz na papierze do pieczenia.
To już prawie meta!
Makaron dodaj do sosu i podgrzej wszystko na średnim ogniu. Dodaj sól, pieprz i koperek. Podawaj posypane świeżym koperkiem i prażoną bułką tartą.
Brawo! Oto Twój mazurski przysmak.
Average Rating