Wiosenne pomysły na śniadanie
Czas czytania:2 min

Wiosenne pomysły na śniadanie

0 0

Gdy wiosna zbliża się wielkimi krokami, czas nie tylko zrzucić zimową odzież, ale wraz z nią także zbędne kilogramy. Jak zacząć? Oczywiście od śniadania, lekkiego, pożywnego i wiosennego

Wiosna to czas na grudniowe porządki, w szafie i w życiu, także sposób naszego odżywiania wymaga wiosennej metamorfozy. To właśnie dzięki zbilansowanym, lekkim i kolorowym posiłkom szybciej odzyskujemy energię, chęć do życia i lepsze samopoczucie.

Jak przygotować lekkie i energetyczne śniadanko?

Śniadanie na szybko dla smakosza

Wielbiciele pożywnych i szybkich śniadań powinni mieć w pogotowiu kilka smacznych produktów, które można łączyć dowolnie, wyczarowując coraz to nowsze smakołyki. Wśród nich koniecznie powinny znaleźć się: warzywa i owoce, pestki słonecznika i dyni, świeże zioła i kiełki warzyw, a także nabiał (jaja, jogurt naturalny, twarożek), ryby lub chuda wędlina.

Twarożek z wiosennym dopełnieniem

Tradycyjnie zawsze sprawdzają się kanapki z razowego chleba z białym twarożkiem, kiełkami rzeżuchy, rzodkiewki i szczypiorkiem, ale jeśli wolicie bardziej urozmaicone śniadanie, proponujemy jego wersję wzbogaconą.

Kiełki i zioła (świeżą bazylię, pietruszkę) pomieszaj z twarożkiem, dodaj szczypiorek, rzodkiewkę, pokrojoną paprykę lub ogórka, dopraw lekko pieprzem i solą morską a następnie przygotuj grzanki z razowego chleba. Do picia proponujemy gorzką, zieloną herbatę lub szklankę soku pomidorowego!

Pasta z awokado

Kolejną wersją zdrowego śniadania jest pasta. Do jej przygotowania wystarczy rozgnieciony miąższ awokado, twarożek lub lekki serek o smaku naturalnym. Do smaku możesz dodać pieprz cytrynowy i ulubione zioła. Pasta nadaje się na kanapkę lub jako farsz np. do tertii lub naleśników, rano polecamy przygotować jednak szybkie grzanki. Jeśli w domu masz faceta zgłodniałego pożywnego i treściwego śniadania, do pasty dodaj tuńczyka lub kawałki wędzonego łososia. Tak przygotowane śniadaniem to źródło cennych witamin, kwasów omega- 3 i błonnika.

Jajecznica w wersji light

Jajecznica to szybkie i lubiane danie, które zaspokaja głód i poranne zapotrzebowanie na energię. Zimą lubiliśmy jej aromat przełamany boczkiem lub wędliną, teraz czas na warzywa, dlatego jajecznika powinna być smaczna i lekka.

Co zatem dodajemy zamiast mięsa? Jajecznicę przygotowujemy z odrobiną masła (zdrowa wersja – na sucho bez żadnego tłuszczu) podczas ścinania dodajemy lekko uduszoną cebulkę, paprykę, pestki dyni lub słonecznika, przed podaniem dekorujemy rukolą lub ziołami!

Szybka sałatka z jajkiem

Jajka możemy podać także w wersji z sałatą. Na talerzu układamy garść świeżego szpinaku lub liści sałaty (roszponka, rukola it.p) Na patelni smażymy jajka z chudym plasterkiem wędliny a następnie ścięte podajemy na ułożonych liściach sałaty. Dekorujemy prażonymi wcześniej pestkami słonecznika, pomidorkami koktajlowymi lub innymi warzywami (wedle uznania). Do tego grzanka czosnkowa, szklanka soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i pyszne śniadanie gotowe. Przed podaniem warto skropić satałkę sosem z odrobiną oliwy, z oliwek i soku z cytryny!

Śniadanie na słodko dla łasucha

Jeśli lubisz słodko zacząć dzień, z pomocą przychodzą świeże owoce, jogurt naturalny, musli i owsianka.

W misce przygotuj musli z wieloma ziarnami oraz bakaliami. Musli możesz skomponować samodzielne, kupując płatki owsiane, żytnie, ziarna słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego, rodzynki i orzechy. Połącz je z kilkoma łyżkami naturalnego jogurtu lub mleka, uzupełniając świeżymi owocami: plasterkami banana, kawałkami jabłka, pomarańczy lub sezonowych owoców. Jeśli nie masz pod ręką owoców, do swojego musli dodaj małą łyżeczkę miodu lub domowego dżemu i gotowe!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Egg Curry
Next post Makaron z łososiem