Gdy wiosna zbliża się wielkimi krokami, czas nie tylko zrzucić zimową odzież, ale wraz z nią także zbędne kilogramy. Jak zacząć? Oczywiście od śniadania, lekkiego, pożywnego i wiosennego
Wiosna to czas na grudniowe porządki, w szafie i w życiu, także sposób naszego odżywiania wymaga wiosennej metamorfozy. To właśnie dzięki zbilansowanym, lekkim i kolorowym posiłkom szybciej odzyskujemy energię, chęć do życia i lepsze samopoczucie.
Jak przygotować lekkie i energetyczne śniadanko?
Śniadanie na szybko dla smakosza
Wielbiciele pożywnych i szybkich śniadań powinni mieć w pogotowiu kilka smacznych produktów, które można łączyć dowolnie, wyczarowując coraz to nowsze smakołyki. Wśród nich koniecznie powinny znaleźć się: warzywa i owoce, pestki słonecznika i dyni, świeże zioła i kiełki warzyw, a także nabiał (jaja, jogurt naturalny, twarożek), ryby lub chuda wędlina.
Twarożek z wiosennym dopełnieniem
Tradycyjnie zawsze sprawdzają się kanapki z razowego chleba z białym twarożkiem, kiełkami rzeżuchy, rzodkiewki i szczypiorkiem, ale jeśli wolicie bardziej urozmaicone śniadanie, proponujemy jego wersję wzbogaconą.
Kiełki i zioła (świeżą bazylię, pietruszkę) pomieszaj z twarożkiem, dodaj szczypiorek, rzodkiewkę, pokrojoną paprykę lub ogórka, dopraw lekko pieprzem i solą morską a następnie przygotuj grzanki z razowego chleba. Do picia proponujemy gorzką, zieloną herbatę lub szklankę soku pomidorowego!
Pasta z awokado
Kolejną wersją zdrowego śniadania jest pasta. Do jej przygotowania wystarczy rozgnieciony miąższ awokado, twarożek lub lekki serek o smaku naturalnym. Do smaku możesz dodać pieprz cytrynowy i ulubione zioła. Pasta nadaje się na kanapkę lub jako farsz np. do tertii lub naleśników, rano polecamy przygotować jednak szybkie grzanki. Jeśli w domu masz faceta zgłodniałego pożywnego i treściwego śniadania, do pasty dodaj tuńczyka lub kawałki wędzonego łososia. Tak przygotowane śniadaniem to źródło cennych witamin, kwasów omega- 3 i błonnika.
Jajecznica w wersji light
Jajecznica to szybkie i lubiane danie, które zaspokaja głód i poranne zapotrzebowanie na energię. Zimą lubiliśmy jej aromat przełamany boczkiem lub wędliną, teraz czas na warzywa, dlatego jajecznika powinna być smaczna i lekka.
Co zatem dodajemy zamiast mięsa? Jajecznicę przygotowujemy z odrobiną masła (zdrowa wersja – na sucho bez żadnego tłuszczu) podczas ścinania dodajemy lekko uduszoną cebulkę, paprykę, pestki dyni lub słonecznika, przed podaniem dekorujemy rukolą lub ziołami!
Szybka sałatka z jajkiem
Jajka możemy podać także w wersji z sałatą. Na talerzu układamy garść świeżego szpinaku lub liści sałaty (roszponka, rukola it.p) Na patelni smażymy jajka z chudym plasterkiem wędliny a następnie ścięte podajemy na ułożonych liściach sałaty. Dekorujemy prażonymi wcześniej pestkami słonecznika, pomidorkami koktajlowymi lub innymi warzywami (wedle uznania). Do tego grzanka czosnkowa, szklanka soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i pyszne śniadanie gotowe. Przed podaniem warto skropić satałkę sosem z odrobiną oliwy, z oliwek i soku z cytryny!
Śniadanie na słodko dla łasucha
Jeśli lubisz słodko zacząć dzień, z pomocą przychodzą świeże owoce, jogurt naturalny, musli i owsianka.
W misce przygotuj musli z wieloma ziarnami oraz bakaliami. Musli możesz skomponować samodzielne, kupując płatki owsiane, żytnie, ziarna słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego, rodzynki i orzechy. Połącz je z kilkoma łyżkami naturalnego jogurtu lub mleka, uzupełniając świeżymi owocami: plasterkami banana, kawałkami jabłka, pomarańczy lub sezonowych owoców. Jeśli nie masz pod ręką owoców, do swojego musli dodaj małą łyżeczkę miodu lub domowego dżemu i gotowe!
Average Rating