Truskawki kojarzą się z radością, słońcem i oczywiście z miłością. Przywołują wspomnienia wakacji, są też doskonałe jako dodatek do szampana podczas romantycznej kolacji. Stanowią również inspirację dla artystów i obiekt pożądania dla… fanów tenisa! Z miłości do tych owoców powstają także pyszne przetwory od Łowicza, który w ich stworzenie wkłada całe serce. Prezentujemy dwa inspirujące przepisy z wykorzystaniem dżemów truskawkowych
Pieczony camembert z konfiturą truskawkową Łowicz
Składniki dla 3-4 osób:
- ser camembert- 1 sztuka
- konfitura z truskawek Łowicz- 2 czubate łyżki
- słodki sos balsamiczny- 2 łyżki
- migdały w płatkach- 2 łyżki
- świeży tymianek- kilka listków do posypania
Wykonanie:
Ser ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i zapiekaj przez 18 minut w 180 stopniach.
Podawaj od razu z konfiturą z truskawek, polej słodkim sosem balsamicznym, posyp migdałami w płatkach i listkami tymianku.
Naleśniki czekoladowe z truskawkowym dżemem Łowicz
Składniki (14-20 naleśników):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mocno gazowanej
- 2 jajka
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
Dodatki:
- 1–2 słoiki dżemu truskawkowego niskosłodzonego Łowicz
- 300 g mascarpone
- 300 g śmietany kremówki 30%
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1–2 łyżki cukru pudru
- świeże borówki oraz maliny do dekoracji (ilość według uznania)
Wykonanie:
Mąkę i kakao przesiej, dodaj mleko, wodę, jajka, sól i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut. Smaż partiami na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego. Liczba naleśników uzależniona jest od wielkości patelni, na której je smażymy, oraz od ilości ciasta nalewanego na patelnię.
Ozdabianie:
Śmietanę, mascarpone oraz jogurt umieść w misce miksera. Dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i całość zmiksuj na najwyższych obrotach, aż krem będzie gęsty i puszysty. Naleśniki smaruj kremem i dżemem, możesz udekorować świeżymi owocami.
Average Rating