Zaszalej w kuchni w wpuść do niej trochę orientu. Przedstawiamy przepis na prosty i smaczny makaron po chińsku, który zachwyci nawet najwybredniejszego smakosza
Składniki:
- pierś z kurczak
- 4 grzyby mun
- marchewka
- pietruszka
- pędy bambusa
- 1/2 pora
- 100 ml wody
- papryka chili
- sos sojowy
- makaron ryżowy
- papryka czerwona, pieprz, sól, mieszanka chińska, czosnek granulowany,sól
Sposób przygotowania:
Pierś kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, mieszanką chińskich ziół. Skrapiamy kilkoma kroplami sosu sojowego. Podsmażamy na oleju.
Grzyby mun moczymy w ciepłej wodzie przez około 30 min. Gdy mięso już się przyrumieni, dodajemy do niego, pokrojone w słupki warzywa i pokrojone w paseczki grzyby mun. Na koniec dodajemy pędy bambusa. Całość podlewamy 100 mln wody i dusimy, od czasu do czasu mieszając.
Gotujemy wodę na makaron, gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy gaz i wrzucamy makaron ryżowy. Makaron trzymamy w wodzie przez 5 minut. Następnie dodajemy go do mieszanki warzyw i mięsa. Wlewamy 2 kieliszki sosu sojowego.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką czerwoną i czosnkiem. Gotujemy przez 5 minut.
Makaron po chińsku najlepiej podawać z surówką z białej kapusty.
Average Rating