Grillowanie ryby czas zacząć!
Czas czytania:1 min

Grillowanie ryby czas zacząć!

0 0

Wreszcie wiosna, nie tylko w kalendarzu, ale i za oknem, można chyba więc ogłosić czas grillowania. W tym sezonie na naszych rusztach królować będą ryby, to znaczy że będzie smacznie i zdrowo!

Tilapia z grilla:

Składniki:

  • 1 świeża patroszona Czerwona Tilapia
  • 4-5 ziemniaków
  • 2-3 czerwone papryczki chilli
  • odrobina oliwy
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • gałązka rozmarynu,
  • szczypta sezamu

Sposób przygotowania:

Rybę myjemy, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy ją solą i pieprzem, by następnie natrzeć oliwą i obłożyć ziołami. umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem, natrzeć oliwą i obłożyć ziołami. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na około 2h do lodówki. W tym czasie obieramy ziemniaki i lekko podgotowujemy je w osolonej wodzie. Po upływie dwóch godzin kładziemy rybę na rozgrzanym grillu i smażymy dopóki nie będzie miękka. Tilapię podajemy z ziemniaczkami. Smacznego!

Tuńczyk z grilla teriyaki

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego light
  • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
  • 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 łyżka mielonego świeżego imbiru
  • 4 steki z tuńczyka (po 175 g, ok. 1,5 cm grubości)
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

W płytkim naczyniu mieszamy sos sojowy z winem ryżowym, czosnkiem i imbirem. Tuńczyka wkładamy do marynaty i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Tuńczyka wyjmujemy z marynaty i kładziemy na grilla. Grillujemy przez około 3 do 6 minut na każdej stronie, lub do momentu, gdy wygląda na gotowego.

Grillowany pstrąg z masłem cytrynowym

Składniki:

  • pstrąg w całości – 2 sztuki
  • ząbki czosnku – 3 sztuki
  • sok z 2 cytryn
  • natka pietruszki – 0.5 pęczka
  • koperek – 0.5 pęczka
  • pieprz cayenne – 1 szczypta
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • masło – 0.5 sztuki

Sposób przygotowania:

Z cytryn zetrzyj dokładnie skórkę. Czosnek, natkę i koperek drobno posiekaj. Miękkie masło połącz z skórkami cytrynowymi, ziołami, czosnkiem, pieprzem Cayenne. Rybę skrop oliwą i posyp delikatnie Przyprawą Knorr. Następnie w środku umieść sporą ilość masła ziołowego. Taką rybę zwiń w folię aluminiową albo włóż w specjalne siatki do grillowania ryb i smaż na grillu przez ok. 10-12 minut z każdej strony. Przed podaniem polej pstrągi sokiem z pozostałych cytryn.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Pomysł na obiad: makaron po chińsku
Next post Grecja w kuchni