Wreszcie wiosna, nie tylko w kalendarzu, ale i za oknem, można chyba więc ogłosić czas grillowania. W tym sezonie na naszych rusztach królować będą ryby, to znaczy że będzie smacznie i zdrowo!
Tilapia z grilla:
Składniki:
- 1 świeża patroszona Czerwona Tilapia
- 4-5 ziemniaków
- 2-3 czerwone papryczki chilli
- odrobina oliwy
- sól, pieprz
- listek laurowy
- gałązka rozmarynu,
- szczypta sezamu
Sposób przygotowania:
Rybę myjemy, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy ją solą i pieprzem, by następnie natrzeć oliwą i obłożyć ziołami. umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem, natrzeć oliwą i obłożyć ziołami. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na około 2h do lodówki. W tym czasie obieramy ziemniaki i lekko podgotowujemy je w osolonej wodzie. Po upływie dwóch godzin kładziemy rybę na rozgrzanym grillu i smażymy dopóki nie będzie miękka. Tilapię podajemy z ziemniaczkami. Smacznego!
Tuńczyk z grilla teriyaki
Składniki:
- 2 łyżki sosu sojowego light
- 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
- 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony
- 1 łyżka mielonego świeżego imbiru
- 4 steki z tuńczyka (po 175 g, ok. 1,5 cm grubości)
- 1 łyżka oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
W płytkim naczyniu mieszamy sos sojowy z winem ryżowym, czosnkiem i imbirem. Tuńczyka wkładamy do marynaty i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Tuńczyka wyjmujemy z marynaty i kładziemy na grilla. Grillujemy przez około 3 do 6 minut na każdej stronie, lub do momentu, gdy wygląda na gotowego.
Grillowany pstrąg z masłem cytrynowym
Składniki:
- pstrąg w całości – 2 sztuki
- ząbki czosnku – 3 sztuki
- sok z 2 cytryn
- natka pietruszki – 0.5 pęczka
- koperek – 0.5 pęczka
- pieprz cayenne – 1 szczypta
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- masło – 0.5 sztuki
Sposób przygotowania:
Z cytryn zetrzyj dokładnie skórkę. Czosnek, natkę i koperek drobno posiekaj. Miękkie masło połącz z skórkami cytrynowymi, ziołami, czosnkiem, pieprzem Cayenne. Rybę skrop oliwą i posyp delikatnie Przyprawą Knorr. Następnie w środku umieść sporą ilość masła ziołowego. Taką rybę zwiń w folię aluminiową albo włóż w specjalne siatki do grillowania ryb i smaż na grillu przez ok. 10-12 minut z każdej strony. Przed podaniem polej pstrągi sokiem z pozostałych cytryn.
Average Rating