W wielu restauracjach coraz popularniejsze stają się nie tylko tarty na słodko, ale przede wszystkim na słono – w wersji wytrawnej. Taks potrawa, zrobiona z ciasta francuskiego i z dodatkiem na przykład orientalnych składników, jest idealnym pomysłem na smaczny obiad oraz kolację
Zrobienie pysznego dania, które zachwyci smakiem i wyglądem wcale nie musi być takie trudne. Popularne tarty to dobry pomysł na taki właśnie posiłek. Wystarczy dobrze wypieczone ciasto francuskie i aromatyczne składniki. Podpowiadamy, że świetnie sprawdzi się… hummus. Brzmi odważnie? Spróbujcie, a przekonacie się, że tak przygotowana tarta z pewnością stanie się jednym z Waszych ulubionych posiłków.
Tarta z hummusem, łososiem, mozzarellą i pomidorami
Składniki:
- 4 łyżki hummusu marki Jasmeen
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g ciasta francuskiego
- 5 jajek
- 100 ml śmietany 30%
- 150 g łososia wędzonego
- ½ pęczka szczypiorku
- 185 g mozzarelli
- 5 g masła
- 5 g mąki
- 5 listków bazylii
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna oraz nakłuwamy widelcem. Następnie ciasto smarujemy hummusem, rozkładamy na nim łososia, pokrojoną mozzarellę i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Równomiernie rozkładamy pomidory z puszki i doprawiamy solą i pieprzem. Do małej miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy, którą polewamy ciasto i dodatki. Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Wyjmujemy w momencie, gdy masa z jajek i śmietany całkowicie się zetnie. Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.
Smacznego!
Average Rating