Cukrzyca to druga po otyłości epidemia XXI wieku. Już blisko 10 % Polaków zmaga się z nią, a 64 % ma nadwagę. Powodem takiego stanu rzeczy może być wszechobecny cukier. Przeciętnie spożywamy go aż 40 kg rocznie! Jak ograniczyć jego ilość?
Cukier jest wszechobecny
Polacy, w tym dzieci, spożywają co najmniej dwa razy więcej cukru niż rekomenduje Światowa Organizacja Zdrowia*. Znajdziemy go w większości produktów spożywczych – nie tylko w batonach i cukierkach, ale także pozornie zdrowych przekąskach jak np. soki owocowe, płatki śniadaniowe oraz jogurty. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z jego obecności, gdyż jest on skrzętnie ukrywany pod postacią syropu glukozo-fruktozowego, słodu jęczmiennego czy melasy.
Okazuje się, że bogatym źródłem cukru prócz słodyczy są także napoje i soki owocowe. To alarmujący fakt, zwłaszcza, że na przestrzeni kilkudziesięciu lat prawie dwukrotnie wzrosła ilość przyjmowanych przez nas kalorii w postaci płynów.
Słodka trucizna
Najbardziej znanymi skutkami nadmiaru cukru w diecie są próchnica i otyłość. Wysoka masa ciała predysponuje zaś do występowania chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy, które są realnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Cukier może przyczynić się do poważnych problemów trawiennych takich jak zaburzenia wchłaniania składników odżywczych, bóle brzucha czy nawet do rozwoju nowotworów.
Ogranicz cukier!
Na sklepowych półkach znajdziemy dwa rodzaje „fit” produktów reklamowanych jako bezcukrowe: bez dodatku cukru i bez cukru. Czym się różnią?
– Do produktów bez dodatku cukru na żadnym etapie produkcji nie dodano go. Nie oznacza to wcale, że zupełnie go w nim nie ma! Czekolada może być co prawda bez cukru, jednak kryć on może się w dodatkach takich jak rodzynki czy daktyle.
– Produkty oznaczone jako bezcukrowe natomiast wcale go nie zawierają. Alternatywą dla cukru jest wykorzystanie słodzika. Najlepiej jeżeli wybierzesz te naturalne jak np. stewia czy erytrytol. Wypróbować możesz również czekoladę czy ciastka bez dodatku cukru i słodzików. Pamiętaj jednak, że taki produkt będzie smakował zupełnie inaczej niż tradycyjny. Inaczej, nie znaczy jednak gorzej!
Nie ze wszystkich produktów można całkowicie usunąć cukier, gdyż jest on naturalnym składnikiem np. owoców. Jeżeli chcesz maksymalnie ograniczyć jego ilość w diecie unikaj przetworów owocowych, owoców w puszce i suszonych – stanowią one jego skoncentrowane źródło. Jest to jednak zupełnie inny rodzaj cukru niż ten który znamy z naszych cukierniczek. Nie warto całkowicie rezygnować z owoców! Śmiało sięgaj po te o niskim indeksie glikemicznym jak jabłka, cytrusy, maliny czy truskawki.
Jaką alternatywę mamy dla słodkich napojów? Najlepiej jeżeli wybierzesz wodę mineralną z dodatkami takimi jak mięta, cytryna czy limonka, które podkręcą jej smak. Warto wypróbować również zieloną herbatę. Zawiera ona mnóstwo antyoksydantów czyli substancji przeciwutleniających. Doskonale orzeźwia i gasi pragnienie, a przy tym dba o prawidłowe nawodnienie organizmu. Zielona herbata nie tylko wspaniale smakuje, ale dzięki zawartym w niej antyoksydantom zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Chroni przed demencją i wpiera układ krążenia. Wspomaga także odchudzanie. A to dlatego, że herbata praktycznie nie ma kalorii i naturalnie nie zawiera cukru! Jednak jej parzenie to nie taka prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać… Przynajmniej nie takie parzenie, które wyzwoli pełnie jej dobrodziejstw.
Tajemnica SOTI Natural
Przyzwyczajeni do słodzonych napojów możecie się zdziwić, gdy sięgnicie po SOTI. Być może pierwszy raz będzie Wam dane poczuć smak prawdziwej herbaty, wolny od cukru, słodzików i substancji chemicznych. SOTI to napar z unikalnego gatunku zielonej herbaty – Gyokuro, który cechuje wysoka zawartość naturalnych katechin, L-teaniny, garbników oraz antyoksydantów. Liście Gyokuro natychmiast po zerwaniu zostają wysuszone, a następnie zaparzone w tradycyjny sposób pod czujnym okiem doświadczonych tea masterów. Dzięki temu napar zachowuje maksimum cennych składników oraz wyjątkowy, delikatny smak.
Monika Kowal i Adam Paluszyński – założyciele SOTI Natural, mieszkając w Japonii badali receptury parzenia liści herbaty tak, by zachowała wszystkie właściwości zdrowotne i by móc zamknąć napar w wygodnej, lekkiej butelce. Choroba ich taty zmotywowała ich do tego, aby stworzyć napój, który nie będzie zawierał cukrów, konserwantów, słodzików. Opracowanie odpowiedniego sposobu parzenia zajęło ponad rok – ważna jest nie tylko temperatura, ale również długość i głębokość parzenia oraz rodzaj użytej wody mineralnej. Dzięki skrupulatnemu procesowi parzenia, herbata SOTI Natural zachowuje nawet 3 razy więcej antyoksydantów niż herbata parzona tradycyjnie!
100 % natury i zero kalorii! Nareszcie zielona herbata w butelce, która zachowuje wszystkie walory – wygodnie i zdrowo! SOTI występuje w dwóch wariantach smakowych – klasyczna zielona herbata oraz o smaku perłowego jaśminu.
www.sotinatural.com/shop
Average Rating