Kuchnia grecka to ogromna skarbnica kulinarnych pyszności. Warto po nie sięgnąć teraz, gdy wakacje w pełni – wszak Grecja to jedno z naszych ulubionych miejsc na urlop
Musaka
Składniki:
- ok. 400 g mięsa mielonego
- 2 średnie bakłażany
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 jajka
- puszka pomidorów z puszki
- kubek mleka zmieszanego pół na pół ze śmietaną (można przygotować sos beszamelowy)
- ok 100 g startego sera
- pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w plastry i porządnie solimy. Posolonego odkładamy na ok. 20 min. po czym spłukujemy kropelki soku i soli i pozostawiamy do obeschnięcia. Na oliwie podsmażamy czosnek z cebulą. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano. Mieszamy wszystko razem, dusimy 5 minut i odkładamy. Na oliwie obsmażamy bakłażana do miękkości. Komponujemy zapiekankę – pierwsza warstwa to bakłażan. Następnie siekana świeża pietruszka. Kolejna warstwa to mięso mielone z pomidorami i znów świeża pietruszka. Kończymy zapiekankę warstwą bakłażanów.
Zalewamy zapiekankę sosem zrobionym z mleka, śmietany i 2 jajek zmieszanych z sosem. Posypujemy serem. Pieczemy 45 – 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Dolmades
- słoik marynowanych liści winogron (200g)
- 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- szklanka ryżu
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 1 pęczek natki pietruszki lub 3 łyżki suszonej
- sól, pieprz
- ewentualnie przyprawa grecka
- sok z 1 cytryny
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek
- /2 słoiczka przecieru pomidorowego
- bulion warzywny do zalania gołąbków
- sos jogurtowy: jogurt naturalny duży, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, natka pietruszki posiekana
Przygotowanie:
Liście opłukujemy w zimnej wodzie. Jeżeli nie są dostatecznie miękkie sparzamy je wrzątkiem. W misce mieszamy mięso, ryż (suchy), cebulę, posiekaną drobno natkę pietruszki, koncentrat, sok z cytryny. Dodajemy sól, pieprz, trochę oliwy z oliwek, jeżeli farsz jest trochę za suchy. Liście kładziemy błyszczącą stroną na desce. Na każdy w zależności od wielkości liścia wykładamy farsz, po czym zawijamy małe gołąbki. Na dno garnka układamy warstwę liści, aby gołąbki nie przypaliły się. Kroimy cytrynę i wyciskamy sok między gołąbki, zalewamy bulionem, tak, aby gołąbki były całkowicie zakryte. Całość gotujemyna średnim ogniu przez ok. 50-60 min.
SOS: Łączymy jogurt, cytryny, natki i czosnku.
Sałatka grecka
Składniki:
- średniej wielkości główka sałaty (może być również mieszanka sałat)
- ser feta – 200 gramów
- średni ogórek – 1 sztuka
- małe pomidory – 2 sztuki
- zielone oliwki – 10 sztuk
- czarne oliwki – 10 sztuk
- mała czerwona papryka – 1 sztuka
Przygotowanie:
Przygotowujemy Sos sałatkowy Grecki Knorr według przepisu na opakowaniu. kroimy ser w słupki lub kostkę i zalewamy połową uprzednio przygotowanego sosu sałatkowego Knorr. Rwiemy sałatę, ogórki kroimy w kostkę, pomidory w cząstki, paprykę w kostkę. Dodajemy oliwki, mieszamy z sosem, który pozostał.
Tzatziki
Składniki:
- 500ml jogurtu greckiego (możliwie gęstego)
- ok. 300g ogórka
- 3 -4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórka obieramy, przecinamy wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążamy pestki. Ścieramy ogórka na tarce o grubych oczkach. Ogórka solimy i zostawiamy na 15 minut. Wytworzona wodę odlewamy. Dodajemy jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość przekładamy do miseczki, polewamy łyżką oliwy, przykrywamy folią spozywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Smażone krewetki w sosie pomidorowym
Składniki:
- surowe oczyszczone krewetki – 24sztuki
- Bulionetka Domowa Drobiowa
- dymka – 4 sztuki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- skórka otarta z cytryny – 2 łyżeczki
- świeże oregano – 1 łyżka
- świeży tymianek – 1 łyżka
- pomidory – 2 sztuki
- pokruszony ser feta – 200 gramów
- pieprz cytrynowy – 1 łyżeczka
- pomidory pelati w puszce – 425 gramów
- przecier pomidorowy – 2 łyżki
- cebula – 1 sztuka
- ząbek czosnku – 4 sztuki
- masło – 30 gramów
- oliwa – 80 mililitrów
- cukier – 1 szczypta
Przygotowanie:
Siekamy drobno cebulę i czosnek. Przygotowujemy sos: rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, czosnek i podsmażamy do miękkości. Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Całość mieszamy, dodajemy szczyptę cukru. Rozpuszczamy Bulionetkę Bulion drobiowy Knorr w 125 ml. wody. Dolewamy razem z winem do pomidorów. Miksujemy po zagotowaniu na gładki sos. Siekamy drobno dymkę, oregano i tymianek. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy oczyszczone krewetki, cebulę dymkę, skórkę cytrynową i pieprz cytrynowy. Mieszamy krewetki z sosem pomidorowym, dodajemy zioła. Całość wykładamy na półmisek, posypujemy pokruszonym serem feta.
Average Rating