Polacy coraz chętniej zastępują tradycyjne polskie potrawy orientalnymi smakami. W japońskich restauracjach najchętniej zamawiamy – sushi, kurczaka teriyaki, czy sunomono. Potrawy te są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, tak więc stanowią idealne rozwiązanie dla wszystkich chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów przed latem
Poniżej przedstawiamy przepisy na wybrane japońskie specjały.
Szybka przekąska z tofu
Potrzebne nam będą:
- pół kostki tofu
- sos sojowy (2 łyżki)
- sok z jednej cytryny
- sezam (2 łyżki)
- 2 ząbki czosnku
- świeżo posiekana kolendra
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Odsączamy tofu i kroimy je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego rozgniecione ząbki czosnku. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone tofu i obsmażamy do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodajemy do niego 2 łyżki sosu sojowego, sok z cytryny, kolendrę oraz 2 łyżki sezamu. Całość mieszamy, chwilę razem podsmażamy i gotowe. Danie bardzo dobrze smakuje z makaronem ryżowym.
Ramen, czyli orientalny rosół
Potrzebne nam będą:
na rosół:
- 1. 2 ćwiartki kurczaka
- pieczeń wołowa (30 dag)
- szynka wieprzowa (20 dag)
- seler naciowy (1 łodyga)
- połówka korzenia selera
- pietruszka
- por (10 cm zielonej części)
- cebula
na bazę:
a) olej słonecznikowy (1 łyżka)
b) olej sezamowy (1 łyżka)
c) sos sojowy (2 łyżki)
d) czosnek (2 ząbki)
e) świeży imbir
dodatki:
1. por
2. marchewka
3. makaron ryżowy
4. grzybki mun (5 sztuk)
Wykonanie:
Wołowinę i szynkę wieprzową podsmażamy na patelni, następnie wrzucamy do garnka razem z ćwiartkami kurczaka i zalewamy wodą. Ściągamy szumowiny, czekamy aż całość się zagotuje i dodajemy pozostałe składniki – seler, pietruszkę, por i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki – wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski lub w słupki, makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby przygotować bazę ramena, w rondelku rozgrzewamy olej słonecznikowy i sezamowy, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i świeżo starty imbir. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy sos sojowy, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji i zdejmujemy bazę z ognia. Ramen podajemy w następujący sposób: na dno miseczki wylewamy bazę, następnie dolewamy rosołu, a na koniec dodajemy makaron i warzywa. Do japońskiego rosołu pasują również jajka ugotowane na twardo, pędy bambusa oraz krewetki.
Average Rating