Zapiekanki to jedne z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych dań, które przyrządzić można niemal ze wszystkiego. Brak pomysłu na obiad, niespodziewani goście, ciepła kolacja… na każdą z tych okazji i jeszcze na wiele innych zapiekanka będzie idealnym pomysłem
Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą
Składniki:
- 5 średnie czerwone cebule ,
- 2 puszki tuńczyka Callipo 160 g oliwie z oliwek,
- 2 duże pomidory ,
- 8 kromek pieczywa tostowego (miękkiego) ,
- 4 łyżki startego parmezanu ,
- 8 plasterków mozzarelli ,
- sól, oregano ,
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
- biały ocet winny Ponti
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy ją w cienkie piórka, a następnie przepłukujemy w wodzie z solą, a także w occie winnym. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, a pieczywo tostowe miksujemy wraz z dwiema łyżkami parmezanu. Bierzemy naczynie żaroodporne i posypujemy je zmielonym pieczywem, po czym układamy na dnie warstwę cebuli, pomidorów, przyprawionych solą i oregano, następnie warstwę tuńczyka Callipo i plastry mozarelli. Całość ponownie posypujemy startym pieczywem, układamy na nim cebulę, plastry pomidorów oraz resztę rozdrobnionych tostów. Na koniec posypujemy wszystko dwiema łyżkami parmezanu i kropimy oliwą z oliwek, po czym przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy naczynie do piekarnika pieczemy w temperaturze 200oC przez około 35 minut, po czym włączamy termoobieg i zdejmujemy folię tak, by wierzchnia warstwa się zarumieniła. Całość posypać można zieloną pietruszką lub skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Brokuły zapiekane z makaronem
Składniki:
- 230 g makaronu fusilli (świderki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 75 g masła
- 40 g (1/3 szkl.) mąki pszennej
- 700 ml (3 szkl.) mleka
- 60 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki suszonego tymianku
- 200 g startego ostrego sera cheddar
- 700 g świeżych gotowanych brokułów
- 80 g startego sera typu ementaler
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka z gotującą osoloną wodą wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy makaron i gotujemy al dente (czyli tak, by nie był rozgotowany, a lekko twardy). Odcedzamy. W międzyczasie topimy w dużym rondlu masło lub margarynę. Wsypujemy do niego mąkę, wlewamy mleko i energicznie mieszając doprowadzamy mieszankę do wrzenia. Gotujemy tak długo, aż zgęstnieje. Dodajemy starty parmezan, sól kuchenną i sól czosnkową, gałkę muszkatołową, tymianek i starty cheddar, i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do sosu serowego dodajemy ugotowane brokuły i odsączony makaron. Przekładamy do wysmarowanego tłuszczem dużego (35x25cm) naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym ementalerem. Pieczemy w temperaturze 175°C przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy.
Amerykańska zapiekanka makaronowo-serowa
Składniki:
- 1 opakowanie (450 g) makaronu kolanka
- 450 g ostrego żółtego sera (np. cheddar) w plasterkach
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 puszka (450 ml) niesłodzonego skondensowanego mleka
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 190°C. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę, wsypujemy makaron i gotujemy przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente, odcedzamy. Smarujemy tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne. Układamy na dnie 1/4 ugotowanego makaronu, a na to kładziemy 1/4 sera. Rozkładamy na wierzchu kawałeczki masła i doprawiamy solą i pieprzem. Powtórzamy warstwy w tej samej kolejności trzykrotnie. Na koniec polewamy wszystko równomiernie skondensowanym mlekiem. Pieczemy bez przykrycia przez godzinę, lub do momentu gdy wierzch nabierze złotobrązowego koloru.
Zapiekanka a’la tortilla hiszpańska
Składniki
- 40 dkg mięsa wieprzowego
- 4-5 pomidorów
- 250 g ulubionego makaronu
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w drobną kostkę, oprószamy mąką, solą i pieprzem. Obsmażamy na gorącym tłuszczu, a następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia odkrywamy i dodajemy trzy pokrojone pomidory. Kiedy mięso będzie miękkie, odstawiamy. Makaron gotujemy al dente. Wymieszowujemy z sosem. Dodajemy pokrojone 1-2 pomidory. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Jajka roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Zalewamy nimi makaron. Zapiekamy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Zapiekanka ziemniaczana ze schabem
Składniki:
- ziemniaki – 2,5 kg,
- schab b/k – ok kg,
- marchewka – 2,
- pietruszka (korzeń),
- cebula – 3,
- czosnek – 3 ząbki,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- zioła prowansalskie,
- oregano suszone,
- bazylia suszona,
- papryka słodka mielona,
- czosnek granulowany,
- oliwa lub olej – ok 2 łyżki.
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy, posypujemy solą, papryką słodką i pieprzem z obu stron. Odstawiamy na ok 1-2 godziny do lodówki. Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w niezbyt cienkie plastry. Cebulę i czosnek drobno siekamy, pozostałe warzywa kroimy jak ziemniaki. W dużej misce wymieszowujemy ziemniaki, marchew, czosnek, pietruszkę, cebulę i dodajemy przyprawy. W razie potrzeby zlewamy nadmiar wody z dna miski. Na dnie naczynia żaroodpornego (lub rękawa do pieczenia) z pokrywką wysypujemy mieszankę warzywną, na to układamy plastry schabu, które skrapiamy oliwą lub olejem. Pieczemy pod przykryciem w 180-200 stopniach ( w zależności od piekarnika) przez 1,5 – 2 godziny.
Average Rating