Puszysty omlet z pomidorami i nerkowcami
Czas czytania:1 min

Puszysty omlet z pomidorami i nerkowcami

0 0

Puszysty omlet z pomidorami i nerkowcami to idealna propozycja na lekkie i pożywne śniadanie lub lunch

Puszysty omlet – składniki:

  • 2 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 garści orzechów nerkowca marki KRESTO
  • 1 średni pomidor
  • 3–4 plastry szynki parmeńskiej
  • świeże zioła lub szczypiorek
  • 2 łyżki oleju RAPSO
  • szczypta soli i pieprz świeżo mielony

Puszysty omlet – wykonanie:

1. Orzechy zetrzyj na tarce, na największych oczkach. Przełóż je na patelnię i cały czas mieszając podpiecz do lekkiego zarumienienia. Wysyp na talerzyk.

2. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju Rapso, pomidory pokrojone w plastry lub w kostkę podsmaż na średnim ogniu. Dodaj szynkę i lekko podgrzej.

3. Żółtka oddziel od białek.

4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

5. Dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i podpieczone (wystudzone) orzechy – całość wymieszaj.

6. W międzyczasie na drugiej patelni (ok. 23 cm średnicy) rozgrzej łyżką oleju. Następnie wylej wymieszane ciasto. Wyrównaj powierzchnię i smaż do lekkiego zarumienienia omletu.

7. Omlet zsuń na talerz, przykryj go patelnią i energicznie odwróć o 180 stopni.

8. Smaż omlet z drugiej strony (nadal na małym ogniu).

9. Usmażony omlet wyłóż na talerz, na jego połowę połóż dodatki i omlet złóż na pół.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Gorzki posmak w ustach. O czym mówi?
Next post Wyróżnij się na ulicy – stylizacje non stop kolor