Takich naleśników jeszcze nie jedliście
Czerwone naleśniki jarosza
· mąka (2,5 szklanki)
· jajka (2 szt.)
· woda (1 szkl.)
· koncentrat pomidorowy (mały)
· szczypta soli
· cebula
· papryka czerwona (1 szt.)
· pieczarki (30 dag)
· puszka kukurydzy
· żółty ser (5 dag)
· kostka bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Mąkę, jajka i koncentrat mieszamy. Następnie dodajemy wodę, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. W międzyczasie kroimy wszystkie składniki na farsz. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy do niej pieczarki, potem i odcedzoną kukurydzę. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę bulionową i dusimy, aż warzywa staną się miękkie. Gdy woda nieco odparuje, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i dodajemy pokrojony w kostkę ser. Farsz studzimy, a następnie nakładamy go na naleśniki. Każdy chwilę podsmażamy.
Zielone naleśniki z kurczakiem
· mąka (2,5 szklanki)
· jajka (2 szt.)
· mleko (1 szklanka)
· masło (2 łyżki)
· mrożony szpinak (50 dag)
· szczypta soli
· starta gałka muszkatołowa
· pierś z kurczaka
· ogórek
· pomidor
· ser feta
Przygotowanie:
Do roztopionego, ale ostudzonego dodajemy składniki na ciasto – mąkę, jajka, mleko. Wszystko mieszamy. W międzyczasie gotujemy rozmrożony, posiekany szpinak i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w ulubionych przyprawach, a następnie podsmażamy na patelni. Ogórka, pomidora oraz fetę kroimy w kostkę. Na każdego naleśnika nakładamy pokrojone warzywa, kurczaka oraz fetę. Składamy na pół i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut. Do takich naleśników świetnie pasuje sos czosnkowy lub majonezowy.
Average Rating