Zapiekankowy szał
Czas czytania:3 min

Zapiekankowy szał

0 0

Zapiekanki to szybki i prosty obiad. Przygotowując je możesz wykorzystać, wszystko to, co nawinie Ci się pod rękę. Sprawdź nasze inspiracje na zapiekanki, nie tylko makaronowe!

Wegetariańska zapiekanka makaronowa

Składniki:

Międzybrodzki Makaron np. świderki, pierożek lub kolanko – 250g

Suszony majeranek – 3-4 łyżeczki

Suszona, słodka papryka – 1 łyżeczka

Pomidory – 3 szt.

Ser np. parmezan

WYKONANIE:

Makaron gotujemy al. dente, następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia. Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką Pomidory po 10 minutach schładzamy zimną wodą, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę, a następnie układamy na makaronie kolejna warstwę z nich Ser ścieramy na tarce i kładziemy jako 3cią warstwę. Jako ilość zależy od naszego uznania. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. 30 minut.

Zapiekanka gryczana z kurkami, kalafiorem i tuńczykiem

Składniki

2 woreczki kaszy gryczanej

2 ½ szklanki ugotowanych kurek

450 g świeżego kalafiora

2 puszki tuńczyka w sosie własnym (kawałki)

200 g sera żółtego

200 g śmietany

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka suszonych liści lubczyku

2 łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek

pieprz kolorowy świeżo mielony

tłuszcz do wysmarowania naczynia i do smażenia

WYKONANIE:

Kaszę i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, osączamy. Kurki przesmażamy na delikatnie natłuszczonej patelni. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do kaszy dodajemy ser (50 g odkładamy), przyprawiamy i mieszamy. Połowę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na kaszę wykładamy 2 szklanki kurek, na nie rozkładamy tuńczyka i różyczki kalafiora. Następnie wykładamy pozostałą kaszę. Śmietanę mieszamy z odłożonym serem i kurkami, przyprawiamy odrobiną Kucharka, mieszamy i smarujemy zapiekankę. Całość posypujemy dowolną ilością lubczyku. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut (z termoobiegiem).

Podajemy z sezonową surówką np. z mizerią z ogórka świeżego, pomidorka i cebuli.

Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem

Składniki:

5-6 dużych ziemniaków

300-350 g zielonej fasolki szparagowej

3/4 dużego wędzonego oscypka

przyprawa do dań z ziemniaków

oliwa do wysmarowania naczyń

50 g masła

50 g mąki pszennej

500 ml zimnego mleka

WYKONANIE:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do czasu aż będą półtwarde. Ważne: ziemniaków nie solimy. Fasolkę szparagową również podgotowujemy, tak żeby półtwarda. Połowę oscypka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Naczynia do zapiekania smarujemy oliwą. Podgotowane ziemniaki kroimy na plastry i układamy w naczyniach w następujący sposób: warstwa ziemniaków posypana przyprawą do ziemniaków, warstwa startego oscypka, i znowu ziemniaki z przyprawą i oscypek i tak aż do wyczerpania ziemniaków. Masło wrzucamy na suchą i rozgrzaną patelnię. Dodajemy mąkę i cały czas mieszamy aż utworzy się zasmażka. Następnie stopniowo dolewamy mleko i cały czas mieszamy aż utworzy się gładki i kremowy sos. Tak przygotowanym sosem zalewamy ziemniaki w naczyniach do zapiekania. Na ziemniakach układamy podgotowaną fasolkę szparagową. Pozostałą część oscypka ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim obficie fasolkę szparagową. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20 minut. Podajemy gorące.

Makaron zapiekany z warzywami

Składniki:

450 g dyni, pokrojonej w kostkę o boku 5 cm

2 czerwone cebule, pokrojone na duże kawałki

2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

500 g porów, pokrojone w grube plasterki

170 g fasolki szparagowej,

300 g makaronu rigatoni lub penne (rurki)

600 ml chudego mleka

3 łyżki mąki kukurydzianej

75 g bardzo dojrzałego sera cheddar, startego

2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy

sól i pieprz

WYKONANIE:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Włożyć dynię i czerwoną cebulę do dużej brytfanny i posypać plasterkami czosnku. Skropić oliwą i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, by warzywa pokryły się oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć brytfannę z piekarnika. Dodać pory i fasolkę. Delikatnie wymieszać z pozostałymi warzywami, a następnie wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze 20 minut, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić. Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente.

W czasie gotowania makaronu przyrządzić sos. Wlać 4 łyżki zimnego mleka do dzbanka, dodać mąkę kukurydzianą i rozrobić. Wlać resztę mleka do rondla i doprowadzić prawie do wrzenia. Wlać gorące mleko do dzbanka z rozrobioną mąką kukurydzianą, przelać z powrotem do rondla i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zagotuje się i zgęstnieje. Gotować jeszcze 2 minuty na małym ogniu. Zdjąć rondel z ognia. Dodać około ⅔ sera i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć brytfannę z warzywami z piekarnika. Odlać makaron, przełożyć do warzyw i starannie wymieszać. Wlać sos. Wymieszać i posypać równomiernie resztą sera. Wstawić do piekarnika i piec 10–15 minut, aż zapiekanka przyrumieni się i będzie bulgotać. Podawać na gorąco.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Tarta serowa z cukinią
Next post Inspiracja barw w makijażu