Nie trzeba być Gordonem Ramsayem czy Robertem Makłowiczem, by wiedzieć, że odpowiednio przygotowany i dobrany sos (lub dip) może stać się prawdziwym kulinarnym hitem. Niektóre z nich grają w potrawach główną rolę – tak dzieje się choćby w przypadku dań inspirowanych kuchnią włoską. Inne stanowią atrakcyjny dodatek, mają podkręcać smak mięsa lub warzyw. Podpowiadamy 5 prostych pomysłów na smakowite dipy i sosy na bazie ketchupu Pudliszki.
Sos Tysiąca Wysp
Jednym z najbardziej znanych na całym świecie sosów na bazie ketchupu jest Thousand Island Dressing – sos Tysiąca Wysp. Jego twórczynią miała być żona rybaka z regionu Thousand Island na pograniczu USA i Kanady, Sophia LaLonde. Popularny później sos był podobno przyprawą do obiadu, który przyrządzała dla niego, kiedy wychodził w morze.
Jak zrobić sos Tysiąca Wysp, wykorzystując ketchup Pudliszki? Dokładnie wymieszaj ze sobą dwie łyżki ketchupu Pudliszki i 5 łyżek majonezu. Dodaj łyżkę octu winnego lub soku z cytryny, łyżkę drobniutko posiekanej cebuli, połówkę ogórka konserwowego startego na tarce, 2 łyżeczki cukru i po szczypcie soli oraz pieprzu. Wszystko połącz ze sobą na sos o jednolitym kolorze.
Ketchup Pudliszki + przyprawy = bukiet sosów grillowych
Sezon grillowy w pełni! Ty też w każdy pogodny weekend zapraszasz znajomych, by razem wrzucić coś na ruszt? Zaskocz ich i przygotuj kilka wersji smakowych ketchupu, które świetnie podkreślą walory smakowe mięsnych i wegetariańskich dań z grilla:
- Ketchup o smaku wędzonej papryki: ¼ szklanki ketchupu, 2 łyżki wędzonej papryki w proszku, 1 łyżeczka octu winnego z czerwonego wina, ¼ łyżeczki czosnku w proszku
- Ketchup curry: ¼ szklanki ketchupu, ¼ łyżeczki curry, ½ łyżeczki soku z limonki
- Pikantny ketchup z kminem: ¼ szklanki ketchupu, ¼ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego), ¼ łyżeczki chili w proszku, ½ łyżeczki soku z limonki
W każdym przypadku ketchup należy bardzo dokładnie wymieszać z dodatkami w małej miseczce. Przed podaniem miksturę trzeba odstawić na co najmniej 10 minut – tak, żeby wszystkie składniki miały szansę przeniknąć się ze sobą. Efekt – zachwycający!
Sos ketchupowy – gdy skończy się sos do spaghetti Pudliszki
Masz nerwowy okres w pracy i z gotowaniem raczej Ci nie po drodze? Na takie okazje zawsze warto mieć w domu gotowy sos do spaghetti Pudliszki, który wystarczy podgrzać, by był gotowy do podania. Jeśli jednak akurat się skończył, możesz przygotować na szybko smaczny obiad, wykorzystując… ketchup. Co będzie potrzebne?
- ugotowany makaron – ok. 400 g
- 4 łyżeczki masła
- 10 łyżeczek ketchupu Pudliszki
- kawałek boczku lub kiełbasy
Na dużej patelni rozpuść 2 łyżeczki masła i wrzuć na nią ugotowany wcześniej makaron. Zalej szklanką wody i rozprowadź ją po patelni, a następnie dodaj 5 łyżek keczupu. Dodaj pokrojoną w drobne kawałki kiełbasę lub boczek, a potem pozostały keczup i resztkę masła. Dolej nieco wody, żeby keczup się nie przypalał. Mieszaj, aż otrzymasz zadowalającą konsystencję sosu.
I choć sos do spaghetti Pudliszki okazuje się trudny do podrobienia, ta keczupowa wariacja obiadowa w sytuacjach kryzysowych godnie go zastępuje. Smacznego!
Average Rating