Sezon na truskawki, uważany jest przez większość z nas za najlepszy moment w roku. Chwila, w której lokalne bazarki zamieniają się w pełne soczystej truskawkowej czerwieni miejsca, to idealny moment na rozpoczęcie kulinarnych eksperymentów. Nietypowe dania z truskawkami w roli głównej, doskonale sprawdzą się jako lekka, obiadowa propozycja. Dlaczego nie warto przegapić sezonu na te czerwone i soczyste owoce?
Truskawki najlepiej smakują, w lekkich i pełnych aromatów daniach. Nie lubią dużej ilości dodatków, dlatego tak dobrze czują się np. w towarzystwie chrupiących orzechów (szczególnie migdałów lub pistacji), a także suszonych owoców, z którymi tworzą niepowtarzalne duety smakowe i witaminowe. Stając się doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza czy potasu. Chcesz zapewnić swojemu organizmowi zastrzyk energii i cennych witamin? Przygotuj lekkie, truskawkowe dania obiadowe… i koniecznie nie zapomnij o deserze!
Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 200 mln mleka kokosowego
- 1 szklanka soku z buraków
- 75 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
- 50 g Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki miodu
- Pieprz do smaku
- Listki mięty
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, a następnie delikatnie blendujemy. Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy szklankę soku z buraków i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy miód. Gotowy chłodnik wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem. Przelewamy do miseczek i dodatkowo ozdabiamy pozostałą śmietanką kokosową i posiekanymi pistacjami. Całość posypujemy chrupiącą sałatką i dodajemy listek mięty.
Truskawkowa sałatka z migdałami i jarmużem w miodowo – cytrynowym sosie
Składniki:
- 1 opakowanie jarmużu
- 0,5 kg truskawek
- Pęczek rzodkiewki
- 75 g Migdałów w płatkach Bakalland
- 3 łyżki oliwy
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
- Sól i pieprz do smaku
Jarmuż delikatnie rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok. 1 minutę, aby zmiękł. Następnie rzodkiewki i truskawki kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do jarmużu. Całość posypujemy migdałami. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Oliwę, sok z cytryny i miód mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje polana sosem na chwilę przed podaniem.
Słoiczek truskawkowo imbirowego musu z migdałami i orzechami włoskimi
Składniki
- 1 kg truskawek
- 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 75 g płatków migdałów Bakalland
- Świeży imbir
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki syropu klonowego
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Następnie na tarce ścieramy imbir, aby uzyskać łyżeczkę startego imbiru, który dodajemy do truskawek. Truskawki z imbirem blendujemy na gładką, puszystą masę, którą wykładamy do słoiczka. Następne w osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, a na patelni prażymy orzechy włoskie i migdały. Ubitą śmietankę układamy na musie. Wierzch deseru ozdabiamy prażonymi orzechami i ćwiartkami truskawek i polewamy syropem klonowym. Deser najlepiej smakuje schłodzony.
Average Rating