Jesień to czas, w którym razem ze zmianą pogody, zmienia się rytm naszego dnia, a co za tym idzie również i menu. Co raz chętniej sięgamy po ciepłe posiłki, a nasze potrawy stają się bardziej sycące. Jednak plusem jesieni jest jej obfitość, którą docenią zwłaszcza koneserzy sezonowych produktów. Aby dodać sobie energii oraz zwiększyć odporność organizmu, warto włączyć do naszego menu żurawinę amerykańską, która znakomicie komponuje się z jesiennym specjałami
Crostinis z mielonymi kotlecikami, sałatką z cranberry i modrej kapusty
Jesień to czas, kiedy możemy kupić świeżą żurawinę. Jej cierpki, owocowy smak doskonale łączy się z mięsem oraz warzywami. Warto wykorzystać ten fakt i przygotować pyszne, rozgrzewające danie, które nie tylko nas rozgrzeje, ale też dostarczy nam energii na cały dzień.
Składniki dla 4 osób:
Sałatka z cranberry i modrej kapusty:
200 ml soku z cranberry (żurawiny amerykańskiej)
2 łyżki brązowego cukru
50 gr całych, świeżych cranberries (żurawin amerykańskich)
200 gr kapusty modrej
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oleju słonecznikowego
sól i pieprz
1 łyżka oleju słonecznikowego
Kotleciki mielone:
1 mała cebula
2 łyżeczki kaparów
1 żółtko
150 g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka bułki tartej
sól i pieprz
1 łyżka masła sklarowanego
1 jabłko (około 200 g)
1/2 pęku sałaty rukoli
Dodatkowo:
1 bagietka
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Sok z cranberry zagotowujemy z cukrem i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Przebieramy świeżą cranberry. Dodajemy do gotującego się soku i czekamy aż owoce zagotują się i lekko rozpadną. Odstawiamy całość do ostygnięcia i wyciągamy pozostałe części owoców. Modrą kapustę myjemy i kroimy na cienkie paski. Dodajemy wcześniej przygotowany sok z żurawiny, ocet, sól, pieprz i odrobinę cukru. Następnie dodajemy olej i całość mocno mieszamy i zagniatamy rękami. Odstawiamy na bok. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.1 łyżeczkę kaparów siekamy. Mięso mielone zagniatamy z żółtkiem, cebulą, kaparami, koncentratem pomidorowym i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy małe kulki. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło i smażymy na nim kotlecik, aż lekko zbrązowieją. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda i kroimy w drobną kostkę. Rukolę myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki. Z przygotowanej kapusty odlewamy pozostałą marynatę i dodajemy żurawiny, rukolę, kostki jabłka oraz pozostałe kapary. Bagietkę kroimy na kromki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kawałki bagietki. Następnie nakładamy na nie przygotowaną sałatkę oraz kotleciki.
Czas przygotowania: około 45 minut
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 349 kcal / 1460 kJ
Białko: 11 gr
Tłuszcz: 17,9gr
Węglowodany: 34,6gr
Zapiekanka mięsna z żurawiną
Składniki dla 4 osób:
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
4 gałązki tymianku
2 łyżki oliwy
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
60g suszonej żurawiny
sól, pieprz
1 szczypta cynamonu
500 g dyni hokkaido
3 łyżki roztopionego masła
200 g kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Z gałązek tymianku poodrywaj listki. Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż mięso mielone na jasnobrązowy kolor. Dodaj cebulę, czosnek oraz tymianek i całość smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj 300 ml wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj połowę żurawiny. Dopraw mięso do smaku solą, pieprzem i cynamonem. Przekrój dynię na pół i przy pomocy łyżki wydrąż miękki miąższ i pestki. Zetrzyj miąższ dyni do miski. Połącz z 2 ½ łyżkami masła oraz pozostałymi żurawinami i dopraw solą i pieprzem. Cztery małe foremki do sufletów (ø ok. 12 cm) wysmaruj ½ łyżki masła. Nałóż do nich mięso a na wierzchu połóż dynię. Piecz na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem 180 stopni) przez 45 minut. Zapiekanki mięsne z żurawiną podawaj z kwaśną śmietaną.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina i 10 minut
Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 615 kcal / 2575 kJ
Białko: 27 g
Tłuszcze: 49 g
Węglowodany: 20 g
Kotleciki cielęce w żurawinie
Składniki dla 4 osób:
20 g prawdziwków
500 g mielonej cielęciny ( można ją zastąpić mieszanym mięsem mielonym)
50 g chudego białego sera
1 jajko (Klasa M)
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
1 kg mącznych ziemniaków
3 czerwone cebule
60g suszonej żurawiny
40 g kalifornijskich orzechów włoskich
4 gałązki natki pietruszki
250 ml mleka
3 ½ łyżki masła
świeżo starta gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju o neutralnym smaku
Wykonanie:
Namocz prawdziwki w 75 ml gorącej wody i pozostaw je na 5 minut. Wymieszaj cielęcinę z serkiem, jajkiem i bułką tartą. Odlej wodę z grzybów. Grzyby odciśnij i posiekaj. Dodaj prawdziwki do mięsa, a następnie przypraw całość solą i pieprzem. Zwilżonymi rękami uformuj z masy mięsnej 8 kotlecików i odstaw je do lodówki. Obierz ziemniaki i pokrój je na duże kawałki. Gotuj je w osolonej wodzie pod przykryciem przez 20-25 minut. W międzyczasie przekrój cebulę na pół i pokrój ją w paski. Posiekaj żurawinę, orzechy włoskie i liście natki pietruszki. Rozpuść 1 ½ łyżki masła. Wrzuć cebulę, a następnie smaż ją przez 5 minut na średnim ogniu. Dodaj żurawinę i orzechy włoskie , smaż przez chwilę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki i zdejmij całość z kuchenki. Na patelni powlekanej rozgrzej olej z ½ łyżki masła. Włóż kotleciki na patelnię i smaż je z obu stron na średnim ogniu przez 10-15 minut, od czasu do czasu obracając. W tym samym czasie zagotuj mleko z 1 łyżką masła, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odcedź ziemniaki, chwilę odparuj i rozgnieć dokładnie tłuczkiem. Dodaj zagotowane mleko z przyprawami, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Podgrzej cebulę z żurawiną i nałóż na talerze wraz z kotlecikami cielęcymi i puree ziemniaczanym.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina i 10 minut
Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 727 kcal / 3048 kJ
Białko: 40 g
Tłuszcze: 37 g
Węglowodany: 59 g
Tarta z gruszkami i cranberry
Składniki dla 4 osób:
75 g + 1 łyżka masła
150 g mąki
sól
1 żółtko + 2 jajka (średniej wielkości)
8 plasterków bekonu (około 10 g)
2 gruszki (około 180 gr każda)
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
sok z cytryny
2-3 gałązki tymianku
5 łyżek mleka
100 gr bitej śmietany
sól
pieprz
120 gr całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Tłuszcz i mąka do wyłożenia formy
Przygotowanie:
Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący. Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku z cytryny. Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem. Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę. Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35 – 45 minut ( temperatura : zwykły piekarnik 200C/ termoobieg – 175 C/ piekarnik gazowy – poziom3) Gotową tartę wyjmujemy z formy i serwujemy na zimno lub na gorąco.
Czas przygotowania: około 90 minut
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 585 kcal / 2450 kJ
Białko: 10,6gr
Tłuszcz: 36,9gr
Węglowodany: 52,8gr
Ciasto maślane z jabłkami i żurawiną
Składniki na 16 kawałków:
450 g mąki
25 g świeżych drożdży
130 g cukru
200 g miękkiego masła
2 jajka (Klasa M)
200 ml letniego mleka
1 szczypta soli
½ łyżeczki mielonego cynamonu
600 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
80 g suszonej żurawiny
40 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Połącz mąkę, drożdże, 50 g cukru, 50 g masła, jajka, mleko i sól. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut przy pomocy robota ręcznego z końcówką w formie haka. Pozostaw ciasto na 40 minut
w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Przełóż ciasto na natłuszczoną, głęboką blachę (40 x 30 cm) i rękami oprószonymi mąką rozłóż ciasto równomiernie na całej powierzchni. Pozostaw na kolejne 20 min. do wyrośnięcia. Przy pomocy robota ręcznego z końcówką w formie ubijaczki utrzyj na puszystą masę 150 g masła z 50 g cukru i cynamonem. Obierz jabłka, podziel je na cząstki i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce w wąskie cząstki. Wymieszaj z sokiem z cytryny. Zrób w cieście zagłębienia naciskając palcem miejsce przy miejscu. Masło z cynamonem przełóż do szprycki zakończonej końcówką z małym otworem. Ponakładaj porcje masła do zagłębień. Ułóż jabłka i żurawinę na cieście. Całość posyp płatkami migdałów i 30 g cukru. Piecz ciasto na dolnej półce w piekarniku
Czas przygotowania: 1 godzina (plus czas rośnięcia drożdży)
Przybliżona wartość odżywcza jednego kawałka:
Wartość energetyczna: 292 kcal / 1223 kJ
Białko: 5 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 38 g
Average Rating