Burgery z grilla na trzy sposoby
Czas czytania:2 min

Burgery z grilla na trzy sposoby

0 0

Burgery zdobywają coraz większą popularność, nie tylko jako danie serwowane w restauracjach, ale również jako potrawa do samodzielnego przygotowania. Ich przyrządzenie nie jest bowiem skomplikowanie i nie zajmuje wiele czasu. Z tego powodu są także świetną alternatywą dla tradycyjnych dań z grilla. Tym bardziej, że to przekąska, którą można zjeść bez pomocy widelca i noża

Eksperci marki Sandra przygotowali trzy sposoby na burgery z grilla. Który z nich wypróbujesz podczas najbliższego spotkania przy ruszcie?

Burger dla mięsożerców

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny (opcjonalnie wieprzowiny dobrej jakości)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g drobno pokrojonego boczku
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz
  • Kilka łyżek bułki tartej do zagęszczenia konsystencji
  • 4 bułki do burgerów
  • Sałata lodowa
  • Kilka ogórków konserwowych marki Sandra
  • Ulubiony sos

Przygotowanie:

Zmieloną wołowinę przypraw solą i pieprzem, dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę, jajko i boczek. Mięso wyrabiaj rękami około 3 minuty (aby mięso nie kleiło się do rąk możesz dodać kilka łyżek bułki tartej). Następnie podziel je na porcje ok. 150-gramowe i uformuj z nich płaskie kotlety. Na środku każdego burgera zrób kciukiem lub łyżką 1 cm wgłębienie. Dzięki temu podczas grillowania kotlety się nie wybrzuszą, ale pozostaną idealnie płaskie. Grilluj je tak długo, aż będą wypieczone tak, jak lubisz. Aby bułki były ciepłe, połóż je na 2 minuty na grilla. Po zdjęciu posmaruj pieczywo ulubionym sosem. Między bułki włóż liść sałaty, kotleta i pokrojonego ogórka.

Wege burger

Składniki:

  • 350 g gotowanej ciecierzycy z puszki marki Sandra
  • 3 cebulki dymki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Kilka listków świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 4 łyżki bułki tartej
  • Kasza kukurydziana do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Bułki do burgerów
  • Sałata lodowa
  • Rzodkiewka
  • Czerwona cebula
  • Plastry cukinii
  • Ulubiony sos

Przygotowanie:

Cieciorkę odsącz na sitku, pozostawiając zalewę do późniejszego wykorzystania. Zmiksuj ją na gładką masę (jeśli jest zbyt sucha, dodaj nieco zalewy z puszki). Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Zdejmij z ognia i przełóż do miski z cieciorką. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki,  miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku. Wymieszaj, wsyp bułkę, dodaj 2-3 łyżki zalewy po cieciorce i wyrób masę (jeśli jest za rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki). Z masy uformuj kotlety, obtocz je w kaszy i grilluj przez około 3-5 minut z każdej strony (do uzyskania złotego koloru). Przekrój bułki na pół, posmaruj wewnątrz sosem, na jednej z połówek każdej bułki połóż sałatę, usmażone kotlety, pokrojone rzodkiewki, cebulę i plastry cukinii. Przykryj drugą połówką bułki.

Burger na deser

Składniki:

  • 4 bułki maślane
  • 4 krążki wycięte z arbuza
  • 8 plastrów ananasa z puszki np. marki Sandra

SOS CZEKOLADOWY

  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki miodu
  • ¾ szklanki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Przygotuj sos czekoladowy. Do wody wsyp cukier, dodaj miód i kakao. Wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Bułki przekrój wzdłuż na pół. Opiecz na grillu uważając, by się nie przypaliły. Połóż na ruszt też plastry ananasa i krążki arbuza. Zostaw na chwilę, aby się zarumieniły. Złóż burgery – spód bułki posmaruj sosem czekoladowym, połóż plaster ananasa, następnie krążek arbuza, na koniec ponownie plaster ananasa. Polej sosem czekoladowym, przykryj górą bułki. W środek burgera wbij patyczek do szaszłyków, by całość się nie rozpadła.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jak wybrać plecak dla nastoletniego indywidualisty?
Next post STYLIZACJE, KTÓRE SPRAWDZĄ SIĘ NA PRZEŁOMIE SEZONÓW!