Nie każdy wie, że słowo spaghetti przede wszystkim oznacza rodzaj długiego, cienkiego makaronu. W języku polskim równie często bywa bowiem wykorzystywane w odniesieniu do potraw przygotowywanych na jego bazie. W naszym kraju najpopularniejsze jest spaghetti carbonara oraz bolognese. Najwyższa więc pora na spróbowanie długiego makaronu z sosem w klimacie orientu
Eksperci marki Jasmeen nie bez powodu przekonują do poznawania, eksperymentowania i wprowadzania składników kuchni Bliskiego Wschodu do swojego menu. Produkty orientu urozmaicają tradycyjne dania, nadając im wyjątkowy smak i aromat.
Spaghetti z orientalną nutą
- 3/4 puszki gotowanej ciecierzycy z puszki (np. marki Jasmeen)
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
- 1 łyżka pasty harissa (np. marki Jasmeen) – opcjonalnie dla fanów ostrzejszego jedzenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- Kilka listków bazylii
- Olej
- Sól i pieprz do smaku
Na rozgrzany na patelni olej wrzuć posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 3-4 minuty. W garnku ugotuj makaron spaghetti. Do cebuli i czosnku dodaj pomidory i łyżkę pasty harissa, wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmażaj jeszcze przez około 5-7 minut. Dopraw do smaku. Dodaj porwane liście bazylii oraz ocet balsamiczny i wymieszaj. Następnie dołóż odsączoną ciecierzycę. Podgrzewaj jeszcze przez 3 minuty. Ugotowany makaron odcedź i przerzuć na patelnię, wymieszaj. Przed podaniem udekoruj potrawę pozostałymi listkami bazylii.
Smacznego!
Average Rating