Już niebawem na krzewach dojrzeją pierwsze jeżyny. Smakowitych sposobów na wykorzystanie tych słodkich i cierpkich zarazem owoców jest wiele. A co gdyby połączyć je z wytrawnymi tostami? Zapiekane kromki z serem przepełnią się smakiem pełni lata, jeśli w formie ich uzupełniania podamy kilka soczystych owoców jeżyny
Tosty z miodem, serem Podlaskim i jeżynami
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- 6 kromek chleba pszenno-żytniego
- 6 plasterków sera Podlaskiego MSM Mońki
- 6 łyżeczek miodu
- świeże jeżyny
- kilka gałązek rozmarynu
Przygotowanie:
Kromki chleba przekroić na pół i zapiec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200oC. Na gorące tosty położyć po plasterku sera żółtego. Następnie polać miodem i przykryć drugim tostem. Udekorować gałązkami świeżego rozmarynu i jeżynami.
Smacznego!
fot.MSM Mońki
Average Rating