Kuchnia tajska to kwintesencja kulinarnych kontrastów, która w fenomenalny sposób łączy w sobie pozornie niemożliwe do pogodzenia aromaty. Nie tylko wśród miłośników krewetek wspomnienie tajskich specjałów powoduje dreszczyk emocji. Także wielbiciele egzotycznych podróży smakowych oraz ciekawych komponentów powinni zdecydowanie zasmakować delicji z dawnego Syjamu. Polecamy przepis na zupę w stylu tajskim z krewetkami
Zupa tajska z krewetkami
Składniki:
- 4 szalotki
- 2 łyżki oleju
- 2 l bulionu rybno-warzywnego
- ½ puszki grzybów słomianych w zalewie
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki cukru
- 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- 100 ml mleka kokosowego
- 6 pomidorków koktajlowych
- 500 g krewetek tygrysich (bez pancerza)
- kiełki rzodkiewki
- czarny sezam
- świeża kolendra
Wykonanie:
Szalotkę pokroić i chwilę podsmażyć na oleju. Zalać bulionem, dodać pokrojone grzyby, oraz drobno posiekany imbir. Następnie dodać wszystkie przyprawy, pastę curry, serek topiony i mleko kokosowe. Całość wymieszać, zagotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać pomidorki przekrojone na cztery części i krewetki. Gotować kolejne 2 minuty. Po wyłożeniu do miseczek, posypać posiekaną kolendrą, czarnym sezamem i kiełkami rzodkiewki.
Smacznego!
Average Rating