Dynia. Królowa jesieni, jednak jeszcze niedoceniana w sztuce kulinarnej i rzadki gość na naszych stołach. Nadal największą popularnością cieszą się pestki z dyni, które są doskonałą przekąską i dodatkiem do sałatek przygotowywanych w domu
Przepis na tartę z dynią
Składniki ciasta:
30 dag mąki orkiszowej,
20 dag masła,
1 łyżeczka cukru pudru,
1 jajko,
2-3 łyżki kwaśniej śmietany,
sól
Składniki na nadzienie:
30 dag miąższu z dyni,
20 dag twardych pomidorków koktajlowych,
2 dymki,
1 szklanka śmietany 18%,
4 jajka,
5 dag tartego parmezanu,
20 dag sera ricotta,
2 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
gałka muszkatołowa,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z cukrem i solą, dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Dodajemy jajko i śmietanę. Łączymy składniki i energicznie zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i wykładamy do wcześniej natłuszczonej i przygotowanej formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 15 minut, aż ciasto podpiecze się na jasnozłoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Miąższ z dyni kroimy w kostkę, siekamy dymkę i obydwa składniku wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy rozdrobniony czosnek, zioła, sól i pieprz. Całość mieszamy z pomidorkami koktajlowymi i wykładamy na wcześniej podpieczonym spodzie tarty. Śmietanę łączymy z jajkami, startym parmezanem i gałką muszkatołową. Tak powstałą masą zalewamy warzywa tartę. Wierzch posypujemy pokruszonym serem ricotta. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 30 minut.
Tarta z dynią będzie doskonałym daniem na rodzinny obiad a także na kolację w gronie przyjaciół. Jako uzupełnienie dania warto wybrać napój, który wydobędzie wytrawny smak potrawy. Warto wybrać np. Razowy kwas chlebowy czyli bezalkoholowy, naturalny, gazowany napój. Idealnie komponuje się zarówno z wytrwanymi jak i słodkimi potrawami.
Average Rating