Tarta z dynią
Czas czytania:1 min

Tarta z dynią

0 0

Dynia. Królowa jesieni, jednak jeszcze niedoceniana w sztuce kulinarnej i rzadki gość na naszych stołach. Nadal największą popularnością cieszą się pestki z dyni, które są doskonałą przekąską i dodatkiem do sałatek przygotowywanych w domu

Przepis na tartę z dynią

Składniki ciasta:

30 dag mąki orkiszowej,

20 dag masła,

1 łyżeczka cukru pudru,

1 jajko,

2-3 łyżki kwaśniej śmietany,

sól

Składniki na nadzienie:

30 dag miąższu z dyni,

20 dag twardych pomidorków koktajlowych,

2 dymki,

1 szklanka śmietany 18%,

4 jajka,

5 dag tartego parmezanu,

20 dag sera ricotta,

2 łyżki oleju,

2 ząbki czosnku,

gałka muszkatołowa,

zioła prowansalskie,

sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z cukrem i solą, dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Dodajemy jajko i śmietanę. Łączymy składniki i energicznie zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i wykładamy do wcześniej natłuszczonej i przygotowanej formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 15 minut, aż ciasto podpiecze się na jasnozłoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Miąższ z dyni kroimy w kostkę, siekamy dymkę i obydwa składniku wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy rozdrobniony czosnek, zioła, sól i pieprz. Całość mieszamy z pomidorkami koktajlowymi i wykładamy na wcześniej podpieczonym spodzie tarty. Śmietanę łączymy z jajkami, startym parmezanem i gałką muszkatołową. Tak powstałą masą zalewamy warzywa tartę. Wierzch posypujemy pokruszonym serem ricotta. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 30 minut.

Tarta z dynią będzie doskonałym daniem na rodzinny obiad a także na kolację w gronie przyjaciół. Jako uzupełnienie dania warto wybrać napój, który wydobędzie wytrawny smak potrawy. Warto wybrać np. Razowy kwas chlebowy czyli bezalkoholowy, naturalny, gazowany napój. Idealnie komponuje się zarówno z wytrwanymi jak i słodkimi potrawami.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Makijaż sylwestrowy
Next post Dania z dynii