Eko, bio, fit, sugar free – hasła te cieszą się co raz większą popularnością. Niestety przemawiają do nas ze sklepowych półek, często jedynie pozornie „czystą etykietą”. Mimo podstawowego pojęcia o zdrowym odżywianiu, nadal większość z nas ma problem z czytaniem etykiet ze zrozumieniem. Skład, bowiem powinien być prosty, a zawarte w żywności składniki jak najmniej przetworzone. Idealnym przykładem tzw. „super foods” są praziarna, których korzenie sięgają rewolucji neolitycznej, czyli początków rolnictwa
Praziarna – Powrót do natury
Wraz z trendem skracania składów produktów, zmniejszania ilości składników obecnych na talerzu, zaczęto również selekcjonować spożywane pokarmy. Zatem nie ilość, a jakość ma coraz większe znaczenie. Obecnie ludzie pragną jeść mniej, ale zdrowiej.
Tym sposobem powracamy do korzeni i sposobów, które gwarantowały zdrowie naszym przodkom. W czasach, kiedy medycyna nie była tak rozwinięta, bardziej przykładano wagę do profilaktyki. Mowa o aktywnym trybie życia połączonym ze zdrową, naturalną, nieprzetworzoną dietą.
Pośród „superfoods” na szczególną uwagę zasługują praziarna, których pochodzenie sięga czasów neolitycznych. Z punktu widzenia efektywności, logistyki i opłacalności ich uprawa wydaje się nie mieć większego sensu. Zbiór praziaren jest dużo trudniejszy z uwagi np. na głębokie ukorzenienie, jednak jednocześnie to właśnie stanowi ich największą zaletę – praziarna są o wiele bardziej odporne na warunki atmosferyczne oraz szkodniki, przez co dostosowane do uprawy ekologicznej!
Współczesne odmiany zbóż są efektem lat badań i modyfikacji genetycznych. Przez lata starano się wytworzyć ziarna znakomicie przystosowane do zbioru, transportu i przetworzenia. Niestety, w pogoni za parametrami związanymi z efektywnością utracono wiele cennych właściwości odżywczych i smakowych. A to właśnie one są największą zaletą praziaren!
Praziarna w roli głównej
Jogurty już od wielu lat cieszą się ogromnym zainteresowaniem, głównie dlatego, że stanowią smaczną i zdrową przekąskę. Jednak patrząc na produkty, zawierające sztuczne zagęszczacze i dodatki w postaci cukierków czy słodkiej polewy, trudno mówić o zbilansowanym, wartościowym posiłku. Firma Bakoma postanowiła zaspokoić potrzeby wymagających konsumentów, którzy czytają etykiety ze zrozumieniem i cenią sobie pożywienie wysokiej jakości, wprowadzając linię jogurtów BIO z dodatkiem praziaren.
Jogurty Bakoma Bio Praziarna to świetna propozycja na drugie śniadanie lub deser.
Jogurt o krótkim i naturalnym składzie już sam w sobie daje ogrom wartości. Dodatkowo wzbogacony o praziarna czyni go unikalnym, wyjątkowo pożywnym i zdrowym. To sposób na zaspokojenie głodu w poręcznej formie w sam raz do torebki czy plecaka. Pozornie małe opakowanie, jest w stanie nasycić i odżywić organizm a przy tym ucieszyć podniebienie.
Naturalne składniki, jak praziarna w połączeniu z jogurtem, pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit, dbają o kondycję całego ciała, wspomagając odporność, piękną skórę i włosy. Dodatkowo stanowią one przekąskę idealną dla wegetarian, którzy poszukują zamiennika białek zwierzęcych. Jogurt BIO Bakoma z praziarnami, daje możliwość podjęcia świadomego wyboru podczas zakupów. To przekąska idealna dla osób zapracowanych, aktywnych i skoncentrowanych na zdrowym odżywianiu.
W serii jogurtów Bakoma BIO Praziarno znajdziemy trzy smaki:
• czarna porzeczka i chia – bogaty w błonnik i minerały,
• brzoskwinia i kasza jaglana- obfitujący w przeciwutleniacze, pomaga przeciwdziałać otyłości
• truskawka i komosa ryżowa – lekkostrawne, bezglutenowe bogactwo białka
Dlaczego wzbogacenie produktów o praziarna jest tak istotne?
Nasiona Chia szałwii hiszpańskiej zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego. Oznacza to, że stanowią świetną przekąskę np. dla wegetarian, którzy szukają zastępników białka. Z uwagi na obecność błonnika, można mówić o zasadności stosowania Chia w okresie redukcji wagi. To jednak nie wszystko – nasiona Chia są bogate w przeciwutleniacze, które toczą walkę z wolnymi rodnikami oraz posiadają cenne minerały i witaminy, jak żelazo, magnez, cynk, fosfor, wapń, witaminy: E, B1, B3. Nasiona Chia nie zawierają glutenu.
Kasza jaglana zawiera 10-14% białka. Dodatkowo posiada sole mineralne (fosfor, wapń, cynk, jod, potas, sód, magnez, brom) i witaminy B1 i B2. Kasza jaglana nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna. Doskonale komponuje się ze słodkim jogurtem, ponieważ sama w sobie wykazuje raczej neutralny smak. Sprawdza się także w diecie osób odchudzających się.
Komosa ryżowa (quinoa lub ryż peruwiański) zawiera 64% węglowodanów, 13% wody, 14% protein i 6% tłuszczu. Posiada błonnik i witaminy z grupy B – idealne wsparcie diety sportowców. Dodatkowo komosa jest bogata w magnez, fosfor oraz flawonoidy (przeciwutleniacze pochodzenia roślinnego). Komosa ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że na długo zapewnia uczucie sytości i nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu i nie zalega w żołądku.
Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi tego, po co sięgają – według Health Focus International już 77% konsumentów jest zainteresowanych zakupem produktów naturalnych. Czasy bezrefleksyjnego sięgania po artykuły spożywcze są już za nami. Wdrożenie zasad „czystej etykiety” w przemyśle spożywczym znacznie ułatwia kwestię odczytania składu i zrozumienia, z jakim produktem ma się do czynienia.
Average Rating