Jesień to prawdziwy raj dla wszystkich miłośników dyni. To wspaniałych rozmiarów warzywo cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. Dynie znajdziemy właściwe już na każdym straganie. Jakie dania można z niej przyrządzić?
Zupa z dyni z soczewicą
Składniki:
2 łyżki oliwy;
1 duża posiekana cebula;
1 duży ząbek czosnku posiekany ;
2 łyżeczki zmielonego kminku;
1 łyżeczka łagodnego chilli;
½ łyżeczki kurkumy;
½ łyżeczki imbiru;
szczypta kardamonu;
1 średnia dynia, obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w kostkę;
250 g czerwonej soczewicy namoczonej przez 30 minut w gorącej wodzie;
1,2 l wywaru warzywnego lub rosołu;
4 łyżki śmietany lub jogurtu;
pęczek kolendry.
Wykonanie:
Oliwę należy rozgrzać w garnku z grubym dnem, dodać cebulę i delikatnie podsmażyć przez 2 minuty, aż zmięknie. Dodać czosnek i przyprawy i podgrzewać przez kolejne 1-2 minuty często mieszając. Dodać dynię i soczewicę, dobrze wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty. Następnie należy dolać bulion, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut. Przełożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Zupę rozlać do misek, posypać orzechami włoskimi, pestkami dyni lub słonecznika (np. Bakalland). Udekorować posiekaną kolendrą i łyżką śmietany. Podawać z pieczywem lub grzankami.
Dyniowe racuszki
Składniki:
800 g dyni
2 łyżki masła lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
100 g tłuszczu
1 szkl mąki
2-3 łyżki śmietany
3 jajka
sól
Wykonanie:
Dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki. Miąższ zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ze śmietaną, dynią i ubitą pianą z białek przesypując przesianą mąką, posolić. Tłuszcz rozgrzać, nakładać łyżką niewielkie racuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone racuszki układać na ogrzanych talerzykach. Osobno podać śmietanę i cukier.
Kurczak z dynią
Składniki:
1 mały kurczak
75 dag dyni
1 cebula
1 łyżka stołowa mąki
4 łyżki stołowe oleju
2 liście laurowe
2 dl wywaru z kości
Cząber, tymianek
Pieprz tłuczony i sól
Sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Mięso i dynię pokroić w kostkę. Pokrojoną dynię posypać mąką z dodatkiem cząbru i zostawić. Mięso podsmażyć i zdjąć z patelni. Cebulę pokrojoną w kostkę, przyprawić tymiankiem, pieprzem i solą i liśćmi laurowymi, dusić z dynią na oleju przez 10 minut. Dodać wywar oraz mięso i dusić kolejne 40 minut pod przykryciem. Na koniec doprawić sokiem z cytryny. Można również dodać trochę śmietany.
Bigos z dynią
Składniki:
75 dkg obranej dyni
75 dkg czerwonej papryki
50 dkg kiełbasy zwyczajnej
50 dkg cebuli
4 łyżki oleju
10 dkg koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
słodka i ostra papryka w proszku
czosnek granulowany
Wykonanie:
Obraną ze skóry i pestek dynię pokroić w kostkę. Cebule pokroić w ćwierć krążki. Papryki umyć, usunąć szypółki i pestki. Miąż papryki pokroić w paski. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać kiełbasę i przesmażyć. Do kiełbasy dodać cebulę i jeszcze chwilę razem smażyć. Do rondla dodać paprykę, dynię, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i papryką w proszku. Całość wymieszać, podlać odrobiną wody i dusić. Gdy wszystko będzie pół miękkie dodać koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości.
Ciasto z dyni
Składniki:
Ciasto:
220 g mąki
100 g masła
4 łyżki zimnej wodyszczypta soli
Nadzienie:
500 g dyni
3 jajka
150 ml mleka zagęszczonego słodkiego
150 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
90 g cukru brązowego
1łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
skórka starta z 1/2 pomarańczy
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
sól
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą. Dodać masło i posiekać całość nożem na mniejsze kawałki. Następnie w palcach rozetrzeć mąkę na wiórki. Spryskać dwoma łyżkami wody i przełożyć do miski. Ciasto ugniatać, przyciskając widelcem do brzegów miski (w razie potrzeby dolać wody). Następnie ugniatać ciasto rękoma. Uformować z ciasta kulę i spłaszczyć ją. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na dość cienki placek. Formę do pieczenia ciasta wysmarować masłem, przełożyć ciasto do formy, odciąć brzegi. Całość nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
Nadzienie:
Umyć i obrać dynię. Oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Następnie dusić miąższ na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dynię doprawić cukrem, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i solą. Gdy dynia będzie miękka, zmiksować ją i przelać do miski. Następnie dodać zagęszczone mleko, jajka i wszystko dokładnie wymieszać.
Schłodzony spód ciasta posypać startą skórką pomarańczową i wylać na nie nadzienie z dyni. Ciasto nakryć folią i piec przez 25 min w temp. 180°. Zdjąć folię i dopiec jeszcze kolejne 25 minut.
Average Rating