Kilka pomysłów na parówki w zupełnie nowej odsłonie
Czas czytania:1 min

Kilka pomysłów na parówki w zupełnie nowej odsłonie

0 0

Jesień rządzi się swoimi prawami – więcej czasu spędzamy w domu, oglądamy telewizję i kochamy jeść! To również dobry moment na kulinarne eksperymenty. Nie masz pomysłu na przygotowanie ciekawego dania? Uwielbiasz proste przekąski, ale tradycyjne przepisy nie zachwycają już tak jak kiedyś? Przedstawiamy trzy pyszne potrawy, w których główną rolę ogrywają parówki – w takiej odsłonie jeszcze ich nie jedliście!

Najpopularniejszym sposobem na przygotowanie parówek jest oczywiście gotowanie ich we wrzącej wodzie. Skoro jednak pogoda za oknem nie zachęca do wychodzenia z domu, może warto poeksperymentować nieco z ich udziałem? Istnieje bowiem sporo przepisów, których wykonanie zajmuje niewiele więcej czasu, a sam posiłek jest zdecydowanie smaczniejszy i efektowniejszy. Uśmiechasz się na samą myśl o takich daniach? W takim razie koniecznie sprawdź je poniżej!

 Parówki w cieście francuskim ze szpinakiem

(czas przygotowania: 30 min)

Składniki:

  • Parówki (np. Dobropolanki JBB Bałdyga)
  • Ciasto francuskie
  • Żółty ser
  • Szpinak mrożony
  • Czosnek
  • Jajko
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak wraz z czosnkiem odparowujemy na patelni, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie ostudzamy. Ciasto francuskie smarujemy masą szpinakową, posypujemy wcześniej startym serem, a później zawijamy w nie parówki. Gotowe sakiewki smarujemy jajkiem. Na koniec danie wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy do rumianego koloru.

 Panierowane parówki z kozim serem

(czas przygotowania: 20 min)

Składniki:

  • Parówki (np. jogurtowe JBB Bałdyga)
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Ser kozi

Sposób przygotowania:

Jajko rozdrabniamy i przyprawiamy solą. Parówki przekrajamy na pół, obtaczamy w jajku oraz w bułce tartej. Następnie podsmażamy je na patelni z każdej strony. Na długie wykałaczki nadziewamy parówki na przemian z kozim serem. Można podawać na zimno lub na ciepło.

 Zapiekane parówki z serem i pieczarkami

(czas przygotowania: 35 min)

Składniki:

  • Jedno opakowanie parówek (np. Dobropolanki JBB Bałdyga)
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 150 g sera żółtego
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pieczarki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu odparowania wody. Parówki nacinamy i faszerujemy pieczarkami. Posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i zapiekamy przez około 20 minut.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Co wciąż możesz zrobić w ogrodzie?
Next post Ułatwienia w sprzętach codziennego użytku