Jesień to czas przeziębień i… dodatkowych kilogramów! Chłodne wieczory, które spędzamy przed telewizorem sprzyjają podjadaniu. Popcorn czy nachosy, którymi raczymy się podczas oglądania ulubionych seriali, zjedzone raz na jakiś czas nie wpłyną niekorzystnie na naszą sylwetkę, jednak jesienią pozwalamy sobie na takie przekąski o wiele częściej. Może być to zgubne dla naszej sylwetki. Zobaczcie, ile dodatkowych kalorii możecie przyswoić, oglądając jeden odcinek ulubionego serialu
Miska nachosów to nawet… 2 000 kalorii! Nawet jeśli podzielisz się przekąską ze swoją drugą połówką, to nadal dostarczasz organizmowi 1 000 dodatkowych kcal, które i tak nie zaspokoją na długo twojego głodu. Jeśli jednak chęć chrupania czegoś przed telewizorem jest silniejsza niż postanowienie o zdrowym odżywianiu, to warto, abyś skorzystał z przepisów ekspertów marki Sandra na zdrowe przekąski. Twój organizm z pewnością będzie Ci wdzięczny za wybór tego rodzaju alternatyw.
Pieczona ciecierzyca zamiast orzeszków
Zwykłe solone orzeszki to ok. 618 kcal i 50 g tłuszczu w 100 g. Natomiast przeciętna paczka takich orzeszków to ok. 200 g. Łatwo więc policzyć, ile przyswoimy kalorii jedząc jedno opakowanie. Zamiast tego, lepiej przygotować ciecierzycę z poniższego przepisu – 100 g takiej przekąski dostarczy organizmowi jedynie 210 kcal i 13 g tłuszczu.
Składniki:
- Puszka ciecierzycy marki Sandra
- Łyżka oliwy
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- Łyżka soku z cytryny
- Łyżeczka rozmarynu
- Odrobina chili
- Sól
Przygotowanie:
Ciecierzycę odcedzamy. Oliwę mieszamy z przyprawami i cytryną. Powstałą mieszanką nacieramy ciecierzycę. Pieczemy przez ok. 40 minut.
Domowe nachosy
Paczka kupnych nachosów (ok. 200 g) zawiera ok. 1 016 kcal i 50 g tłuszczu. Natomiast taka sama ilość przekąski wykonanej w domu, będzie zawierać ok. 480 kcal i 24 g tłuszczu. Warto więc poświęcić chwilę na samodzielne przygotowanie nachosów.
Składniki:
- Tortilla o smaku curry marki Sandra
- Łyżka oliwy
- Sól, pieprz
- Pomidor
- Sok z ½ limonki
- Bazylia
- Łyżeczka Harissy marki Sandra
Przygotowanie:
Placki tortilli kroimy na trójkąty. Smarujemy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku do momentu, aż staną się chrupkie. Pomidora kroimy w kostkę, siekamy bazylię i łączymy wszystko z sokiem z limonki i harissą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z nachosami.
Warzywna zapiekanka
Prosta zapiekanka ze sklepu dostarczy organizmowi ok. 500 kcal w tym ok. 15 g tłuszczu. Zapiekanka warzywna z poniższego przepisu będzie sycąca i dostarczy o wiele mniej kalorii.
Składniki (na dwie porcje):
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 6 ogórków konserwowych marki Sandra
- ½ puszki groszku konserwowego marki Sandra
- 1 cebula
- Szczypiorek
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cukinię kroimy na pół i wydrążamy łyżką miękką część z pestkami. Ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy groszek i posiekaną cebulę. Łączymy z roztrzepanymi jajkami i doprawiamy farsz solą i pieprzem. Wypełniamy nim wydrążone cukinie. Na wierzch kładziemy plasterki pomidora. Pieczemy w piekarniku do momentu, aż cukinia będzie miękka. Posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
Average Rating