Dynia – przez wielu nazywana królową jesieni, to warzywo, którego w październikowo-listopadowym jadłospisie nie powinno zabraknąć. Przybierająca rozmaite kształty i kolory, kusi nie tylko oryginalnym wyglądem, ale przede wszystkim bogactwem właściwości smakowych i zdrowotnych. Niskokaloryczna, lekkostrawna, pełna składników odżywczych i minerałów, znakomicie odkwasza organizm, a po obróbce termicznej zachowuje wszelkie wartości odżywcze. Nie bez przyczyny więc tak chętnie wykorzystywana jest w kuchni. Polecamy przepis na rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem
Rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem
Składniki:
- 1 dynia
- kilka liści Jarmużu marki Eisberg
- 1,5 litra rosołu
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml mleka kokosowego
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ciemne razowe pieczywo (wedle uznania)
Wykonanie:
Dynię obrać i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w kostkę. Czosnek i szalotki drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i smażyć warzywa około 8-9 minut, czasami mieszając. Usmażone warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości. Całość zmiksować blenderem na gładki mus. Pod koniec dodać mleko kokosowe, porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu, sól, pieprz i zamieszać. Zupę podawać w głębokich talerzach lub miseczkach, z ciemnym grillowanym pieczywem.
Smacznego!
Average Rating