Nagły spadek temperatury, deszcz i zimny wiatr mogą być przyczyną pierwszych, jesiennych przeziębień. Kiedy zaczynamy czuć się gorzej, szukamy wsparcia w lekarstwach i suplementach, które zgodnie z zapewnieniami producentów, mają szybko przywrócić nam zdrowie. Warto jednak zawczasu zatroszczyć się o organizm i wspomóc go naturalnymi witaminami, pochodzącymi z owoców
Szukając naturalnych składników odżywczych, warto zwrócić uwagę na pigwę. Ten niedoceniany owoc to skarbnica wielu witamin i mikroelementów. Szczególnie tych, które są odpowiedzialne za wspieranie pracy układu odpornościowego. Warto więc przygotować ciepłą herbatę z dodatkiem pigwy i innych naturalnych antybiotyków, jak np. miód, które uchronią nas przed jesiennym przeziębieniem.
Herbata z pigwą, miodem i cynamonem
Pigwa to owoc wyglądający jak małe jabłko. Ma twardy i kwaśny miąższ, co pewnie jest powodem jej małej popularności. Można jednak z powodzeniem dodać ją do herbaty zamiast cytryny.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- 3 plasterki pigwy
- Laska cynamonu
- Łyżka miodu gryczanego
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę z cynamonem. Zalewamy nią herbatę i parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pigwę i miód.
Herbata z syropem z pigwy
Z pigwy można przygotować wiele pysznych przetworów. Jednym z nich jest syrop pigwowy, który dodany do herbaty będzie stanowić bombę witaminową.
Składniki na syrop:
- Owoce pigwy
- Cukier
Przygotowanie:
Pigwę dokładnie myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki i układamy warstwami w słoiku. Każdą warstwę przesypujemy cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa dni, ale co jakiś czas mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie możemy już korzystać z syropu. Wystarczy dodać jego łyżeczkę do zaparzonej herbaty Akbar Pure Ceylon.
Herbata z pigwą i chili
Kapsaicyna, która jest zawarta w papryczce chili, doskonale rozgrzewa organizm, co przydaje się zmarzluchom. Warto więc dodać odrobinę jej nasion do herbaty.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Plasterek pigwy
- Kilka nasion papryczki chili
- Miód lub brązowy cukier do osłodzenia herbaty
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę z nasionami papryczki chili. Zalewamy nią herbatę i parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pigwę i dosładzamy do smaku miodem lub cukrem.
Smacznego!
Average Rating