Po gorącym lecie przyszedł czas na równie piękną porę roku – złotą jesień. Dni zaczynają robić się coraz chłodniejsze, a wracając do domu przemarznięci, mamy ochotę na pożywny, ciepły posiłek. Doskonale sprawdzi się wtedy talerz domowej, rozgrzewającej zupy, która jest sycącym, a zarazem lekkim i rozgrzewającym posiłkiem. Warto dodać do niej pyszny makaron Lubella Jajeczna 5 jaj, który jest delikatny jak domowy i doskonale uzupełni smak naszej zupy
Bogactwo jesiennych smaków i kompozycji
Zupa to pożywny, kompletny i zbilansowany posiłek, który nie tylko znakomicie nasyci, ale także rozgrzeje. Dlatego właśnie jesienny sezon to dobry moment, by zupy znów częściej zaczęły gościć na naszych stołach. Nie zapominajmy także, że obecna pora roku wręcz obfituje w pyszne warzywa, które świetnie nadają się do przygotowywania domowych zup. Mamy do wyboru dynie, grzyby, cukinię, buraki – wszystkie pełne witamin i wartościowych składników odżywczych. Warto także eksperymentować z dodatkami. Do zupy można dodać na przykład odrobinę cytryny, imbiru czy kardamonu, które nie tylko podkręcą smak potrawy, ale także dodatkowo nas rozgrzeją. Jednym z dodatków, jaki doskonale sprawdza się w sycących zupach jest makaron. Najlepszy będzie oczywiście ten smakujący jak domowy – taki, który przygotowywały nasza mama czy babcia.
Makaron, który smakuje i wygląda jak domowy – jak to możliwe?
Aby przywołać smak domowych chwil, warto sięgnąć po makaron Lubella Jajeczna 5 jaj, który wygląda i smakuje jak domowy. Doskonale sprawdzi się w tradycyjnej pomidorówce, rozgrzewającym rosole, sycącej zupie dyniowej czy aromatycznej grzybowej. Nowy makaron od Lubelli przypomina ten, który przygotowywały nasze mamy i babcie.
W czym tkwi sekret jego delikatności? W użyciu do produkcji 5 jaj i 3-krotnym wałkowaniu ciasta. Przekonali się o tym konsumenci, którzy mieli okazję spróbować nowej propozycji od Lubelli.
Do wyboru mamy różne kształty makaronu Lubella Jajeczna 5 Jaj: nitki, krajankę i wstążki, dzięki czemu każdy z nas może wybrać swój ulubiony. Dodatkowo, makaron typu nitki jest w dostępny w dwóch opakowaniach: poręcznym 250 g oraz w rodzinnej paczce 400 g.
Rozgrzewająca zupa kurkowa z musztardą i kurkumą
- makaron Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki
- 200 g kurek
- łyżeczka soli
- łyżka masła klarowanego
- średnia cebula
- 3 ząbki
- 800 ml bulionu
- łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- łyżka śmietany
- łyżeczka kurkumy
- natka pietruszki
Kurki przekładamy do miski, zasypujemy solą i zalewamy na chwilę wrzątkiem. W ten sposób piasek i inne nieczystości opadną na dno. Grzyby odcedzamy i delikatnie przesuszamy papierowym ręcznikiem. W garnku roztapiamy klarowane masło. Szklimy na nim pokrojoną w drobne piórka cebulę, dodajemy kurki i chwilę przesmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie makaron Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki gotujemy 9 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Śmietanę mieszamy z kurkumą i musztardą. Hartujemy mieszankę, poprzez stopniowe dodanie do niej 2-3 łyżek gorącej zupy, po czym całość wlewamy do garnka. Mieszamy i podajemy z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj oraz natką pietruszki.
Rozgrzewający domowy rosół z cytryną, kurkumą i imbirem
Składniki na 4 porcje:
- rosół- około 1,5 litra
- żółtka- 4 szt.
- imbir- kawałek o długości 1cm
- cytryna- skórka z 1 szt. oraz sok z 1/3 szt.
- kurkuma- 2/3 łyżeczki
- pieprz- do doprawienia
- makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki- do podania
Rosół, z dodatkiem imbiru oraz kurkumy, gotujemy przez około 5 minut. W międzyczasie jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy, wlewamy pół chochelki gorącego rosołu i mieszamy, a następnie przelewamy do garnka z rosołem. Z cytryny wyciskamy sok, ścieramy skórkę i dodajemy do rosołu. Podajemy z makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Average Rating