Utarty sposób na ziemniaka: Jak smacznie uczcić Dzień Placków Ziemniaczanych?
Czas czytania:1 min

Utarty sposób na ziemniaka: Jak smacznie uczcić Dzień Placków Ziemniaczanych?

0 0

Czym byłaby polska kuchnia bez dań stworzonych na bazie ziemniaka? Na podium najchętniej przygotowywanych przysmaków znajdują się oczywiście placki, które dzięki swojej popularności dorobiły się nawet własnego święta. Przypadający 13 listopada Dzień Placków Ziemniaczanych warto uczcić w prawdziwie smakowitym i chrupiącym stylu

Placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na placki:

  •  1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  •  2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ szklanki wody
  • 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • pieprz czarny do smaku
  • ½ pęczka szczypiorku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając.

Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Sposób na jesienne chłody? Sięgnij po domową, rozgrzewającą zupę!
Next post Poznaj styl mieszkańców światowych stolic mody