Przygotowania do świąt, za które trzeba się zabrać na początku grudnia
Czas czytania:3 min

Przygotowania do świąt, za które trzeba się zabrać na początku grudnia

0 0

Wydawać by się mogło, że do świąt Bożego Narodzenia zostało nam jeszcze bardzo dużo czasu. Są jednak takie czynności, które należy zaplanować już na początek miesiąca. Dzięki temu od pierwszych dni grudnia w domu zapanuje wyjątkowa atmosfera oczekiwania i celebracji. O czym nie możesz zapomnieć?

Kalendarz adwentowy

Adwent w kościele katolickim to czas oczekiwania na ponowne nadejście Jezusa. Z tego obrządku wyrosła tradycja skierowana do najmłodszych. Najbardziej znane kalendarze adwentowe to te bombonierkowe z otwieranymi okienkami. Rodzice jednak wiedzą doskonale, że dzieciom ciężko poprzestać na jednym okienku dziennie i czekoladki kończą się za szybko. Nowym pomysłem na kalendarze adwentowe są te własnej roboty. W papierowych torebkach lub kartonikach można umieścić nie tylko smakołyki, ale również ciekawostki na temat Bożego Narodzenia, małe zabawki i książki. Ponumeruj je i otwieraj wraz ze swoją pociechą każdego dnia aż do świąt. Możesz również stworzyć kalendarz adwentowy dla siebie, wpisując do niego ważne punkty z grudniowego planu przygotowań świątecznych. Pomoże ci w tym fanpage Thermomix® na Facebook, na którym aż do wigilii znajdziesz codziennie cenne kulinarne porady.

Pieczenie pierników

Im później rozpoczniesz piecznie pierników, tym większe ryzyko, że do świąt nie zdążą nabrać właściwej miękkości. Nie warto zatem zwlekać ani chwili dłużej, bo piernik to jeden z ważniejszych przysmaków bożonarodzeniowych. Z ciasta piernikowego można przygotować również dekoracje choinkowe oraz uwielbiany przez dzieci piernikowy domek. Zrób z pieczenia ciastek rodzinne wydarzenia, zaangażuj dzieci w wycinanie kształtów w cieście i dekorowanie. Jeśli nie masz w domu sekretnej rodzinnej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie, to mnóstwo niezawodnych przepisów na pierniki znajdziesz na przykład na platformie Cookidoo®.

Suszenie owoców

Kiedy w domu roznosi się zapach pomarańczy, grzybów i piernika, wiadomo że święta już tuż-tuż. Z suszonych pomarańczy zrobisz ozdoby choinkowe i inne dekoracje świąteczne, jak wieńce i stroiki. Najbezpieczniej i bez angażowania dodatkowych sprzętów jest suszyć owoce naturalnie, kładąc ich cienkie plastry na papierze do pieczenia lub kuchennej ściereczce w suchym ciepłym miejscu, a nawet na grzejniku. Nie ograniczaj się wyłącznie do pomarańczy. Pamiętaj, że jedną z 12 potraw wigilijnych jest tradycyjny kompot z suszu. A ten najlepiej smakuje przygotowany z wcześniej ususzonych domowymi sposobami owoców.

Przepis na pierniczki

Składniki

40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
200 g miodu, wielokwiatowego, płynnego
300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do pierników

Lukier
100 g cukru
10-15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®


1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać miód, podgrzać 2 min/37°C/obr. 1.
3. Dodać mąkę, 1 jajko, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, wymieszać 5 s/obr. 6, następnie włączyć tryb wyrabiania ciasta/1 min.
4. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
5. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm, za pomocą foremek świątecznych wykrajać pierniczki. W misce roztrzepać jajko. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie za pomocą pędzelka do ciasta smarować ich powierzchnię roztrzepanym jajkiem.
6. Piec 13-15 min (180°C), do momentu całkowitego upieczenia. Pierniczki pozostawić na blasze przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia.

Lukier
7. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20 s/obr. 10.
8. Dodać sok z cytryny, wymieszać 15 s/obr. 4.
9. Pierniczki dekorować lukrem, pozostawić do całkowitego zastygnięcia lukru.
10. Podawać jako przekąskę lub deser.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do garnka włożyć masło, dodać miód, podgrzać do temp. ok. 40°C
3. Przełożyć do miski, dodać mąkę, 1 jajko, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, wymieszać, a następnie wyrobić ciasto.
4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15 min.

5. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm, za pomocą foremek świątecznych wykrajać pierniczki. W misce roztrzepać jajko. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie za pomocą pędzelka do ciasta smarować ich powierzchnię roztrzepanym jajkiem.
6. Piec 13-15 min (180°C), do momentu całkowitego upieczenia. Pierniczki pozostawić na blasze przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia.

Lukier
7. Zemleć cukier
8. Dodać sok z cytryny, wymieszać
9. Pierniczki dekorować lukrem, pozostawić do całkowitego zastygnięcia lukru.
10. Podawać jako przekąskę lub deser.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Szumisie z kołysankami na dobry sen dziecka
Next post Jakie damskie szlafroki najlepiej się sprawdzą?