Pierogi są jednym z ulubionych dań wielu Polaków. Najczęściej królują na naszych stołach przy okazji świąt. Wówczas przybierają formę wytrawną. Faszerujemy je wtedy kapustą, grzybami czy mięsem. Jednak latem, gdy panuje upał, warto wybrać pierogi w lekkiej i orzeźwiającej wersji. Jak to zrobić? Postawić na owoce i śmietanę.
Pierogi, czyli cienkie i elastyczne ciasto wypełnione przeróżnego rodzaju farszem. W Polsce przybierają różną postać. Za tę pyszną potrawę uznajemy zarówno maleńkie uszka, duży pieróg w plastrach, jak i leniwe, nazywane również kluskami leniwymi. To danie, możemy podawać na obiad, kolację, a w wersji słodkiej także na deser. Nadają się na każdy rodzaj pogody, a podawane w towarzystwie orzeźwiających owoców, szczególnie polecane są na upalne dni.
Pierogi z owocami i śmietaną
Tradycyjne pierogi na słodko to idealny obiad i deser w jednym. Latem warto postawić na sezonowe owoce, np. truskawki i śliwki, a całość dopełnić śmietaną. Dzięki temu przyrządzony posiłek będzie zdrowy, pożywny, a przy tym smaczny i szybki.
Składniki:
Ciasto parzone na pierogi:
- mąka pszenna – 500 g
- masło – 50 g
- wrząca woda – 350 ml
- sól – 1 szczypta
wanilia – 1 laska
- żółtka – 2 szt.
- cukier puder – 2 łyżki
- sok z czerwonego buraka
Nadzienie truskawkowe:
- truskawki – 200 g
- mąka ziemniaczana – 0,5 łyżeczki
- mięta
Nadzienie śliwkowe:
- śliwki – 200 g
- cynamon – 0,5 łyżeczki
- mąka ziemniaczana – 0,5 łyżeczki
Dodatkowo:
- mąka do podsypania
- 400 ml śmietany Łaciata 12%
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Całość zalewamy wrzątkiem. Za pomocą drewnianej łyżki bądź łopatki mieszamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Żółtka, cukier puder i nasiona wanilii łączymy i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do przestudzonego ciasta dodajemy żółtka i łączymy je ze sobą. Ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy je na pół. Jedną część ciasta zagniatamy z sokiem z buraka, podsypując odrobiną mąki. Truskawki kroimy w drobną kostkę. Listki mięty siekamy. Całość mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy. Śliwki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem oraz mąką ziemniaczaną.
Deskę lub blat oprószamy mąką. Zabarwione na różowo ciasto używamy do nadzienia truskawkowego. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka. Łyżeczką nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi. Gotowe odkładamy na deskę oprószoną mąką. W ten sam sposób przygotowujemy pierogi z nadzieniem śliwkowym.
Pierogi ze śliwkami gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut, pierogi z truskawkami gotujemy nieco krócej, by owoce się nie rozgotowały. Danie podajemy ze śmietaną Łaciata 12 %. Smacznego!
Kluski leniwe ze słodką śmietaną i truskawkami:
Innym pomysłem na szybki obiad są pierogi leniwe, czyli inaczej kluski z twarogu, jajek i mąki, najczęściej podajemy z cukrem, cynamonem lub bułką tartą. Jednak przyrządzając letni obiad, warto zamienić te dodatki na owoce i śmietankę. Dzięki temu dostarczymy sobie witamin ze świeżych, sezonowych przysmaków, np. truskawek i orzeźwimy nasz organizm w upalne dni. Dodatek śmietanki sprawi, że nasze danie uzyska lekkości i wyrazistego deserowego smaku.
Składniki:
- 3 jajka
- 500 g twarogu Mazurski Smak bez laktozy
- 2 łyżki masła extra Łaciate plus 3 łyżki do smażenia
- ¼ szklanki drobnego cukru
- 150 g mąki
- 100 ml śmietanki Łaciata 30 %
- 200 g truskawek
- Sól
Przygotowanie:
Twaróg mielimy w maszynce do mielenia. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym żółtku ciągle ucierając. Stale ucierając dodajemy partiami twaróg. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do sera przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy, do masy serowej przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Zagniecione ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Formujemy wałek, z którego odcinamy ukośne kawałki ciasta o szerokości 1,5 cm.
W wysokim garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy kluseczki partiami do wrzącej wody i wyławiamy kiedy wypłyną na wierzch, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, kluseczki wkładamy na patelnie i podsmażamy. Przekładamy do miseczek.
Kluski możemy podawać same, ze świeżymi owocami, oprószone cukrem bądź cynamonem bądź z delikatnie ubitą śmietanką Łaciata 30 %.
Average Rating