Pomysł na szybki lunch. Smakowite pasty kanapkowe z bakaliami
Czas czytania:1 min

Pomysł na szybki lunch. Smakowite pasty kanapkowe z bakaliami

0 0

Po wakacyjnym odpoczynku, kiedy wracamy do codziennych obowiązków poszukujemy pomysłów na szybki i smaczny lunch, który z łatwością zabierzemy ze sobą np. do pracy. W pierwszych dniach października warto sięgać po sezonowe warzywa, które dobrze będą smakować np. z dodatkiem chrupiących orzechów lub suszonych owoców, a jednocześnie urozmaicą nasz lunchowy zestaw

Zastanawiasz się co zabrać ze sobą do pracy? Podpowiadamy: smakowite pasty kanapkowe z bakaliami, które doskonale smakują nie tylko ze świeżym pieczywem, ale również będą doskonałym dodatkiem do pokrojonych w słupki warzyw: papryki, ogórka, selera naciowego czy papryki. Takie połączenie warzyw z bakaliami zapewni nam nie tylko doskonałe wrażenia smakowe, ale również dostarczy do naszego organizmu wiele składników odżywczych i witamin. Wypróbuj koniecznie nasze sprawdzone przepisy na bakaliowe pasty!

Pikantna pasta z orzechami

Składniki:

  •  1 kg marchwi
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • Szczypta chili
  • 100 g Mieszanki orzechów Bakalland
  • Sól i pieprz do smaku

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych okach (lub za pomocą robota kuchennego). Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem przypraw. Dodajemy marchewkę. Całość podsmażamy aż marchewka zmięknie. Zdejmujemy z palnika i dodajemy do całości orzechy. Czekamy aż wszystko trochę wystygnie, a następnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Całość doprawiamy w zależności od naszych upodobań.

Słodko – kwaśna pasta z cukinii z suszoną żurawiną i Złotymi owocami (miechunką peruwiańską)

Składniki:

  •  2 duże cukinie
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
  • 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • Szczypta cynamonu
  • Sól i pieprz do smaku

Na patelni podsmażamy cebulę oraz pokrojone jabłka. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy bakalie (żurawinę i złote owoce) oraz przyprawy. Całość smażymy jeszcze przez ok. 15 minut, aż wszystkie smaki doskonale się połączą. Gotową pastę po wystudzeniu blendujemy.

Pasta słonecznikowa z zielonymi warzywami i migdałami

Składniki:

  •  100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
  • 2 duże cukinie
  • Szklanka zielonego groszku
  • Garść rukoli
  • 100 g Migdałów Bakalland
  • Sól i pieprz do smaku

Ziarna słonecznika zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 minut do nasiąknięcia. Cukinię kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na patelni, dodajemy groszek. Miękkie warzywa blendujemy. Następnie dodajemy odcedzone ziarna słonecznika i rukolę, które blendujemy z warzywami. Gotową pastę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dobrze smakuje jako dodatek do pokrojonych w słupki warzyw np. zielonego ogórka, papryki lub marchewki.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jak nosić klasyczny trencz?
Next post Prosty przepis na jesienną regenerację włosów