Po wakacyjnym odpoczynku, kiedy wracamy do codziennych obowiązków poszukujemy pomysłów na szybki i smaczny lunch, który z łatwością zabierzemy ze sobą np. do pracy. W pierwszych dniach października warto sięgać po sezonowe warzywa, które dobrze będą smakować np. z dodatkiem chrupiących orzechów lub suszonych owoców, a jednocześnie urozmaicą nasz lunchowy zestaw
Zastanawiasz się co zabrać ze sobą do pracy? Podpowiadamy: smakowite pasty kanapkowe z bakaliami, które doskonale smakują nie tylko ze świeżym pieczywem, ale również będą doskonałym dodatkiem do pokrojonych w słupki warzyw: papryki, ogórka, selera naciowego czy papryki. Takie połączenie warzyw z bakaliami zapewni nam nie tylko doskonałe wrażenia smakowe, ale również dostarczy do naszego organizmu wiele składników odżywczych i witamin. Wypróbuj koniecznie nasze sprawdzone przepisy na bakaliowe pasty!
Pikantna pasta z orzechami
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki curry
- Szczypta chili
- 100 g Mieszanki orzechów Bakalland
- Sól i pieprz do smaku
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych okach (lub za pomocą robota kuchennego). Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem przypraw. Dodajemy marchewkę. Całość podsmażamy aż marchewka zmięknie. Zdejmujemy z palnika i dodajemy do całości orzechy. Czekamy aż wszystko trochę wystygnie, a następnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Całość doprawiamy w zależności od naszych upodobań.
Słodko – kwaśna pasta z cukinii z suszoną żurawiną i Złotymi owocami (miechunką peruwiańską)
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 2 kwaśne jabłka
- 1 czerwona cebula
- 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
- 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- Szczypta cynamonu
- Sól i pieprz do smaku
Na patelni podsmażamy cebulę oraz pokrojone jabłka. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy bakalie (żurawinę i złote owoce) oraz przyprawy. Całość smażymy jeszcze przez ok. 15 minut, aż wszystkie smaki doskonale się połączą. Gotową pastę po wystudzeniu blendujemy.
Pasta słonecznikowa z zielonymi warzywami i migdałami
Składniki:
- 100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
- 2 duże cukinie
- Szklanka zielonego groszku
- Garść rukoli
- 100 g Migdałów Bakalland
- Sól i pieprz do smaku
Ziarna słonecznika zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 minut do nasiąknięcia. Cukinię kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na patelni, dodajemy groszek. Miękkie warzywa blendujemy. Następnie dodajemy odcedzone ziarna słonecznika i rukolę, które blendujemy z warzywami. Gotową pastę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dobrze smakuje jako dodatek do pokrojonych w słupki warzyw np. zielonego ogórka, papryki lub marchewki.
Average Rating