Jak gotować bezpiecznie i ekonomicznie?
Czas czytania:3 min

Jak gotować bezpiecznie i ekonomicznie?

0 0

Budowa domu? Remont mieszkania? Nieważne, czy mierzymy się z kreowaniem nowej przestrzeni, czy też aranżujemy na nowo znane nam wnętrza – zawsze warto stawiać na nowoczesne i funkcjonalne rozwiązania sprzętowe. Zasada ta dotyczy także kuchennego AGD, które ma za zadanie łączyć piękny design z bezpiecznym i ekonomicznym użytkowaniem. Jakie technologie sprawdzą się tu najlepiej? Na to pytanie odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DynaCook.

Niezależnie od tego, czy nasza kuchnia dopiero zaczyna nabierać kształtu czy dotąd znane nam kąty aranżowane są na nowo – w takich momentach poszukujemy wyposażenia kuchennego, które pozwoli na tanie, wysoce funkcjonalne i bezpieczne przygotowywanie posiłków. Z tego względu rozglądamy się za innowacyjnymi i nowoczesnymi rozwiązaniami – zwłaszcza w przypadku doboru płyt do gotowania – które sprawdzą się w naszych przestrzeniach kuchennych przez wiele lat.

Jak mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DynaCook, przykładem wyjątkowej technologii pod względem funkcjonalności, jak i mnogości niosących za sobą zalet, jest tak zwany „gaz pod szkłem”:

Umieszczenie pod ceramiczną płytą procesu spalania gazu to gwarancja większego bezpieczeństwa z korzystania ze sprzętu. Nowoczesna technologia kontroluje przepływ gazu i jego zużycie, dając nam spalanie ekonomiczne, a do tego… ekologiczne. Ilość emitowanego dwutlenku węgla dostającego się do atmosfery jest znacząco mniejsza w porównaniu do płyt elektrycznych i indukcyjnych, które do gotowania zużywają energię elektryczną wytwarzaną w większości z węgla, emitując dwutlenek wędla do atmosfery “tzw. ślad węglowy”. Wybierając więc gaz, stawiamy na naturalne i najtańsze źródło energii, które w tej formie jest maksymalnie skutecznie wykorzystywane.

Umieszczone pod płytą palniki mają również wpływ na czystość użytkowania płyty. Tego typu rozwiązania zapobiegają osadzaniu się tłuszczu i zanieczyszczeń na meblach kuchennych, zaś sam sprzęt jest wyjątkowo łatwy do utrzymania w czystości – mocniejsze zabrudzenia można usunąć skrobakiem, a do mycia wystarczy łagodne mleczko do czyszczenia.

„Gaz pod szkłem” to przede wszystkim brak otwartego ognia. A tę zaletę szczególnie docenią rodzice oraz właściciele zwierząt domowych. Specjalny system chroni przed przypadkowym uruchomieniem płyty, dzięki czemu nie musimy obawiać się niekontrolowanego włączenia palników. Mikroprocesorowy system kontroli sprawdza również dostęp gazu, a w przypadku jakichkolwiek wątpliwości, odcina jego dojście, co zostaje jednoznacznie wskazane odpowiednim sygnałem – dodaje ekspert marki DynaCook.

Elegancja zamknięta w tafli ceramiki

Oprócz całej gamy funkcjonalności, piękna estetyka takiego sprzętu kuchennego jest równie wyjątkowo ważna. A design stanowi niewątpliwy atut gazowych płyt ceramicznych – takich jak DynaCook. Dlatego sama płyta, jak również jej elementy techniczne takie jak wylot spalin, stanowią ozdobę, a nie element oszpecający aranżację kuchni. Gładka ceramiczna powierzchnia, prosty w obsłudze panel sterowania, jasno określone na płycie pola grzejne zostały opracowane tak, aby uzupełniać estetykę sprzętu.

Dzięki swojej designerskiej formie, DynaCook świetnie sprawdzi się we wnętrzach o minimalistycznym wyglądzie, dopełni także kuchnie w stylu high-tech lub loftowym. Wiele osób doceni oszczędną formę płyty umieszczając ją również we wnętrzach skandynawskich, rustykalnych, a nawet boho, gdzie stanowi uzupełnienie kuchni bez mocnej ingerencji w jej stylistykę – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DynaCook.

Rozmiar dopasowany do potrzeb

Płyty firmy Dynaxo dostępne są w różnych wielkościach, co daje nam możliwość wybrania odpowiedniej ilości palników do naszych potrzeb kulinarnych. W mieszkaniach kawalerskich i niewielkich wnękach kuchennych sprawdzi się model DynaCook X2, posiadający dwa palniki. Rozwiązanie to doceniają właściciele mieszkań na wynajem, gdzie goście nie gotują wiele, ale mimo wszystko są w stanie przygotować nieskomplikowane posiłki jednogarnkowe.

Do mniejszych pomieszczeń i otwartej zabudowy kuchennej doskonale wpasuje się model DynaCook X3, który posiada trzy pola grzewcze przy typowej dla kuchenek wielkości 60 cm. Jest to rozwiązanie wygodne, które doceniają właściciele mniejszych przestrzeni. Model X4 posiada klasyczną ilość palników, ale rozmieszczone są one na większej powierzchni, dzięki czemu możliwe jest wykorzystanie maksymalnie dużej wielkości naczyń obok siebie. Tutaj zdecydowanie możemy już myśleć o przygotowaniu konkretnych posiłków dla rodziny. Wariant X5 to propozycja dla prawdziwych fanów gotowania lub dużych rodzin. Pięć pól grzejnych daje przestrzeń na wygodne przygotowywanie potraw, bez kompromisów na ilości i wielkości naczyń.

Zalety gazowych płyt ceramicznych DynaCook odkryli również posiadacze i producenci jachtów i kamperów. Bezpieczeństwo użytkowania płyty, brak otwartego ognia, czy śladowe zużycie prądu sprawiają, że rozwiązanie to stanowi świetne uzupełnienie sprzętowe w podróży. Dynaxo rozwija tym samym produkcję płyt, uzupełniając ofertę i tworząc specjalną linię Camper&Yacht – dodaje ekspert DynaCook.

Ostatnie lata pokazują, że konsumenci biorą pod uwagę nie tylko ergonomię sprzętów, ale również ekonomię konkretnych rozwiązań. Gaz wciąż pozostaje w powszechnym użyciu w miastach, zaś nawet w nowo wybudowanych domach mieszkańcy decydują się na korzystanie z gazu, jako alternatywy dla drogiej energii elektrycznej, do tego wytwarzanej z węgla. Podczas gotowania, DynaCook zużywa jedynie śladowe ilości energii elektrycznej, której pobór jest właściwie niezauważalny.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post <strong>Święta w hotelu – czy Polacy pokochają ten trend?</strong>
Next post Idealne spodenki do biegania dla kobiet