Pytanie, jak przechowywać jedzenie w lodówce, dotyczy tak naprawdę nawyków i stylu życia, bo właściwe przechowywanie wydłuża świeżość produktów, a także oszczędza energię i pieniądze. To wszystko, łącznie z czasem, który oszczędzamy na rzadszym robieniu zakupów, przekłada się na jakość naszego życia. Oto rady i wskazówki, gdzie i jak układać żywność w lodówce.
Jak układać żywność w lodówce No Frost
Zacznijmy od początku, czyli od przygotowania. Zanim jedzenie trafi do lodówki, trzeba je umyć, osuszyć i włożyć do odpowiednich naczyń, zawinąć w papier, pergamin lub w specjalne woreczki wielokrotnego użytku. Najbezpieczniejsze dla zdrowia jest szkło, szczególnie polecane do przechowywania mięs. Do dyspozycji mamy też pojemniki ceramiczne i porcelanowe oraz plastikowe, silikonowe, próżniowe, a także foliowe woreczki zamykane na strunę, papier śniadaniowy, folię aluminiową czy spożywczą. Dlaczego to takie ważne? Nowoczesne lodówki są wyposażone w system No Frost (np. lodówka Samsung z dolnym zamrażalnikiem czy Side by Side), który eliminuje wilgoć, która jest główną przyczyną psucia się żywności. Wymuszony obieg, zimnego powietrza wyprowadza wilgoć na zewnątrz, uniemożliwiając namnażanie się pleśni czy bakterii. Zapobiega też powstawaniu szronu i lodu, dzięki czemu lodówki nie trzeba rozmrażać.
Na dole produkty z krótkim terminem
Tu panuje najchłodniejsza temperatura, idealna dla mięs, wędlin i ryb, które psują się najszybciej. Przechowuj je (bez mycia!) w oryginalnych opakowaniach, na tackach czy w próżniowo zamkniętej folii, dzięki czemu utrzymają świeżość nawet do 4 dni. Jeśli chcesz jeszcze wydłużyć ten czas, wypróbuj nową lodówkę Samsung Grand+ z komorą zero Optimal Fresh+. To przedłużające świeżość i chroniące produkty przed utratą smaku i właściwości odżywczych rozwiązanie możesz używać na dwa sposoby. W trybie pojedynczym ustawiasz jedną, stałą temperaturę. W trybie podwójnym wydzielasz dwie strefy: lewą chłodniejszą, która stwarza optymalne warunki do przechowywania mięsa, wędlin oraz ryb, oraz prawą z wyższą temperaturą, idealną dla owoców i warzyw. W zależności od tego, co i ile chcesz zmieścisz w obu częściach komory zero, wielkość stref dopasowujesz za pomocą podziałki, na zewnętrznym panelu wybierając tryb chłodzenia.
Na drzwiach zawsze pod ręką
Najczęściej używane produkty, które nie wymagają najniższej temperatury, możesz ustawić na drzwiach lodówki. Tak samo zrób z żywnością w wyższych opakowaniach i z napojami w butelkach, takimi jak mleko, soki, sosy, dressingi, przyprawy. W pojemniku na drzwiach możesz przechowywać również masło, którego używasz na co dzień i zależy Ci, żeby się w miarę łatwo rozsmarowywało. Generalnie półki i balkoniki na drzwiach to strefa łatwego dostępu, ale panuje tu nieco wyższa temperatura. By ułatwić Ci przechowywanie produktów, w niektórych modelach zastosowaliśmy zwiększone pojemniki. Znajdziesz je np. na drzwiach lodówki Samsung.
Czego nie układać w lodówce
Jak przechowywać jedzenie w lodówce, by nie więdło, nie wysychało i dłużej zachowywało świeżość – to jedno. Ale pamiętaj, że nie wszystkie produkty należy w niej umieszczać. Na przykład, miód w lodówce się skrystalizuje, a banany i awokado będą dłużej dojrzewać. Nie przechowuj tam także chleba (już lepiej w zamrażalniku), kawy, oliwy z oliwek, pomidorów, cebuli, czosnku i ziemniaków.
Average Rating