Jesień kojarzy nam się ze zmniejszoną liczbą robactwa, jednak nie wszystkie dają nam spokój. Mole spożywcze, jedne z najpopularniejszych szkodników domowych, w pomieszczeniach rozwijają się cały rok. Przygotowaliśmy porady, dzięki którym zwalczysz te szkodniki tanio i bezpiecznie przy użyciu domowych sposobów.
Mole mogą pojawić się w naszym domu o każdej porze roku. Najczęściej przynoszone są ze sklepu wraz z zakupami. Żerują w produktach przemiału zbóż: mące, kaszy, otrębach, ale można je znaleźć też w suszonych grzybach, bakaliach, ziołach, kakao i wyrobach cukierniczych. Mole to szkodniki, które nie przenoszą chorób, jednak zanieczyszczają żywność. Poprzez żerowanie wytwarzają lepką białą pajęczynkę (oprzędy). Ponadto w zanieczyszczonej żywności możemy znaleźć ich odchody, wydzieliny i jaja. Pozbycie się moli nie jest łatwe – rozmnażają się bardzo szybko, larwy wylęgają się po około 8-10 dniach w zależności od temperatury otoczenia. Im cieplej, tym szybciej. Samica może złożyć około 200 jaj u mklika mącznego do 600 w przypadku omacnicy. Larwy bez problemu przegryzają opakowania foliowe oraz kartonowe zanieczyszczając tym samym kolejne produkty.
– Chociaż największa aktywność moli spożywczych ma miejsce latem, kiedy owady są w stanie dostać się do domu przez otwarte okna i drzwi, to jesienią i zimą w pomieszczeniach również można zaobserwować motyle i larwy. Cały cykl rozwojowy moli spożywczych trwa około 3-3,5 miesięcy. W związku z tym jeśli zignorujemy pojedyncze osobniki latające w domu, to za klika miesięcy będą ich setki. Z tego powodu powinniśmy się pozbyć ich jak najszybciej i interweniować, już po zauważeniu pierwszego motyla–wskazuje Aleksandra Danielewska, ekspert Rentokil Polska specjaliści w zwalczaniu szkodników.
Pozbądź się moli domowymi sposobami
Najlepszym sposobem na pozbycie się moli jest przeprowadzenie generalnego sprzątania, które może się zbiec z jesiennymi porządkami. Jeśli zauważyłeś nawet pojedyncze motyle, koniecznie trzeba pozbyć się produktów, w pobliżu których się gromadzą. Jeśli nie zauważasz insektów, a chcesz być pewny, że się nie rozprzestrzenią, przechowuj produkty w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej szklanych. Warto też monitorować ich obecność za pomocą pułapek.
– Na rynku dostępne są specjalne pułapki na mole zawierające feromon. Zwabiają one osobniki płci męskiej, które następnie przyklejają się do powierzchni pokrytej lepem. Dzięki pułapkom szybko dowiesz się, czy w Twoim domu są mole spożywcze i będziesz mógł od razu zareagować – dodaje Aleksandra Danielewska.
Na mole działają również zapachy. Odstrasza je lawenda, bylica, wanilia, pomarańcza, cytryna, goździki, mięta, liść laurowy i ocet. Miksturę wybranych aromatów możesz podgrzać, a następnie włożyć do szafki, z której chcesz się pozbyć insektów. Powinno to sprawić, że mole zaczną opuszczać to miejsce. Natomiast do słoików z produktami sypkimi możesz włożyć liść laurowy.
Average Rating