Na przestrzeni minionych lat ekologia z nieśmiałego trendu zmieniła się w jedną z głównych tendencji, która przenika wszystkie sfery naszego życia. Produkty eko to dopiero pierwszy przystanek na drodze do codziennej harmonii z przyrodą. Wprowadzając nawet nieduże zmiany oraz wybierając innowacyjne rozwiązania w zakresie sprzętu AGD przekonamy się, że bycie eko nie tylko jest bajecznie proste, ale i niesie ze sobą wiele korzyści, i to nie tylko dla środowiska naturalnego
Trzyliterowy skrót myślowy „eko” to obecnie najlepsza łatka, jaką można przyczepić do wszelkiego rodzaju produktów, które z miejsca awansują do rangi bardziej innowacyjnych i pożądanych przez odbiorców. Nie wystarczy jednak wyłącznie otaczać się tym, co ekologiczne. Zmiany na lepsze najlepiej zacząć od najbliższego otoczenia, jakim jest nasz dom oraz panujące w nim zasady.
W porządku ekologicznym
Ekolodzy jednoznacznie wskazują, że jednym z największych zagrożeń dla środowiska jest chemia. Dlatego też, zanim dokładnie wyszorujemy kuchnię czy łazienkę z użyciem najnowocześniejszych środków czystości, warto zastanowić się, co dzieje się z nimi po zakończonych porządkach. Wszelkie substancje chemiczne prędzej czy później trafiają do jednego źródła, jakim są zbiorniki wodne – jeziora, rzeki i morza. – Pierwszym krokiem ku ochronie środowiska powinna być troska o jeden z najważniejszych jego zasobów, będących życiodajną siłą dla wszystkich organizmów. Jak sprawić, aby dom lśnił czystością, a jego sprzątanie nie przyczyniało się do zanieczyszczenia środowiska? Obok szerokiej gamy ekologicznych środków czystości, warto sięgnąć po sprawdzone i znane od pokoleń domowe sposoby – mówi Tomasz Bytnar, ekspert marki KERNAU. Doskonałym przykładem może być chociażby wykorzystanie siły czyszczącej octu. Jego wodny roztwór szybko usunie kamień i przebarwienia w kuchennym zlewie. W roli płynu do naczyń sprawdzi się z kolei mieszanka soku z cytryny, soli, wody, oraz octu. Podobna mikstura udrożni odpływ oraz, po krótkim zagotowaniu, przywróci blask nawet najbardziej zabrudzonego piekarnika.
Drugie życie
Sposobem na wprowadzenie ekologii do życia codziennego jest także umiejętne wykorzystywanie tego, co pozornie może stanowić rzecz bezużyteczną. Obok niezliczonych pomysłów typu DIY na pierwszym miejscu powinien znaleźć się przede wszystkim recykling. Obecnie w większości domów absolutną koniecznością jest segregowanie odpadów. Jednak podobnie jak w przypadku środków czyszczących, rzadko kiedy wiemy, co następnie dzieje się z plastikiem, papierem, szkłem czy pozostałościami biodegradowalnymi. Optymalnym rozwiązaniem jest recykling przeprowadzony we własnym domu, który dla pewnej grupy odpadów jest możliwy do wykonania dzięki zaawansowanym technologicznie sprzętom AGD. – Rozwiązaniem dedykowanym osobom, które zwracają uwagę na środowisko naturalne, ale i cenią sobie wygodę oraz wydajność domowych urządzeń jest utylizator odpadów organicznych, np. Smart Cara. W ciągu zaledwie 3 godzin, dzięki procesom mielenia, chłodzenia i suszenia pozwala pozbyć się wszelkiego rodzaju odpadów biologicznych, takich jak resztki jedzenia, obierki czy skorupki, redukując ich masę aż o 90%. Produktem końcowym tej zaawansowanej obróbki jest bezwonny proszek, który doskonale sprawdzi się w roli ekologicznego środka do nawożenia roślin – wyjaśnia Tomasz Bytnar, ekspert marki KERNAU.
Ekologiczny znaczy oszczędny
Nie wystarczy jednak, aby sam dom stał się bardziej przyjazny dla środowiska naturalnego. Aby założenia ekologicznego trybu życia mogły być w pełni realizowane, muszą przestrzegać ich przede wszystkim również sami mieszkańcy, weryfikując i zmieniając swoje codzienne nawyki. Nie oznacza to, że konieczne jest natychmiastowe wprowadzenie drastycznych i trudnych do akceptacji przez domowników zmian. W tym wypadku doskonale sprawdzi się metoda małych kroków, która z czasem pozwoli nam na wykształcenie w sobie proekologicznych nawyków. Doskonałym polem do popisu stają się tutaj zakupy spożywcze. Wybierając się do supermarketu z pustym żołądkiem z miejsca poniesiemy klęskę, wypełniając koszyk przypadkowymi produktami, które później raczej nie zagoszczą w naszym menu. Drugim powszechnym błędem są tak zwane „zakupy na zapas”. Bo czy nie lepiej zamiast jednego opakowania wziąć trzy i uniknąć zakupów w przyszłym tygodniu? Zmiana kuchni w spiżarnię niestety rzadko przynosi spodziewane korzyści i zamiast wzrostu kreatywności podczas gotowania przyczynia się do wzrostu ilości domowych odpadów.
Prowadzenie domu z myślą o ekologii nie wymaga wielkiego wysiłku ani czasochłonnych przygotowań. Wystarczy dokładnie przeanalizować codzienne czynności, zwracać uwagę na detale oraz doposażyć dom w kilka skutecznych udogodnień, by zamienić go w miejsce przyjazne dla środowiska naturalnego.
Average Rating