Karmienie piersią – zalecenia ekspertów
Czas czytania:3 min

Karmienie piersią – zalecenia ekspertów

0 0

Polscy specjaliści przyłączają się do działań propagujących  i wspierających karmienie naturalne Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci zaadaptowało do warunków polskich wytyczne dotyczące karmienia piersią opracowane przez międzynarodowe towarzystwa naukowe, renomowane instytucje i zespoły ekspertów. Nadrzędnym celem jest promocja karmienia naturalnego, szczególnie w pierwszym półroczu życia dziecka. Z tej okazji przypominamy najważniejsze zalecenia oraz korzyści płynące z karmienia piersią

Karmienie piersią – nierealizowane zalecenia

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka. Jednak odsetek dzieci karmionych wyłącznie mlekiem mamy w 6. miesiącu życia przekracza 30% tylko w czterech krajach europejskich – na Węgrzech, Malcie, w Portugalii i Słowacji . Polskie badania są zróżnicowane, ale aktualne wyniki dowodzą, że odsetek mam karmiących piersią jest niesatysfakcjonujący. Z badań z 2008 roku wynika, że w 6. miesiącu życia piersią w ogóle karmi 68% matek, a wyłącznie piersią zaledwie 4-9% . Potwierdziły to badania przeprowadzone w latach 2014-2015, pokazały, że wśród matek dzieci do 6. miesiąca życia, piersią karmi tylko 38%, a wyłączne karmienie piersią stosuje jedynie 4% . Tymczasem według ekspertów pokarm kobiecy w pełni zaspokaja potrzeby niemowlęcia na wszystkie składniki odżywcze i zapewnia mu prawidłowy rozwój przez 6 pierwszych miesięcy życia. Na łamach lutowego numeru Standardów Medycznych, eksperci – Hanna Szajewska, Andrea Horvath, Anna Rybak i Piotr Socha popierają stanowisko WHO i przekonują, że należy dążyć do wyłącznego karmienia piersią w pierwszym półroczu życia dziecka. Oznacza to dietę, w której poza mlekiem mamy, mogą znaleźć się tylko witaminy lub leki. Inne płyny, takie jak woda, soki czy mieszanki mleczne nie są wskazane. Jeśli chodzi o kontynuację karmienia piersią po okresie 6 miesięcy – eksperci nie są tutaj zgodni. WHO zaleca kontynuowanie karmienia piersią przez co najmniej 2 lata, Komitet Żywienia ESPGHAN i polscy eksperci zalecają karmienie tak długo, jak będzie to pożądane przez matkę i dziecko.

Zalety wynikające z karmienia piersią

Karmienie piersią to korzyści zarówno dla mamy, jak i dla dziecka. Eksperci dowodzą, że składniki immunologiczne zawarte w mleku to przede wszystkim mniejsze ryzyko chorób infekcyjnych u niemowlęcia. Mleko mamy nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale wspomaga także przewód pokarmowy, który po urodzeniu wciąż nie jest jeszcze w pełni dojrzały i wymaga specjalnego traktowania. Karmienie piersią ma także wpływ na późniejsze preferencje smakowe dziecka. Należy podkreślić, że 1000 pierwszych dni życia to wyjątkowy czas, który ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia dziecka teraz i w dorosłym życiu. W okresie ciąży, karmienia piersią i żywienia małego dziecka intensywnie rośnie jego mózg, rozwija się układ odpornościowy i pokarmowy, programuje się metabolizm i dojrzewa system detoksykacyjny. W tym czasie kształtują się także zdrowe nawyki żywieniowe. Poprzez prawidłowe żywienie w okresie tego intensywnego rozwoju i wzrostu, mamy realny oraz trwały wpływ na zdrowie dziecka teraz i w przyszłości. WHO regularnie analizuje jaki wpływ ma karmienie piersią na zdrowie dziecka w dorosłym życiu. Okazuje się, że karmienie naturalne zmniejsza ryzyko wystąpienia u dziecka nadwagi i otyłości w przyszłości aż o 13% .

Pokarmy uzupełniające

Pokarmy uzupełniające pojawiają się w diecie dziecka w związku z tym, że wzrasta jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze. To potrzeba dostarczenia organizmowi dodatkowej energii, białka, żelaza, cynku, witamin A, D i E oraz pierwiastków śladowych. Wprowadzanie produktów uzupełniających należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia. Wszystko zależy od gotowości dziecka, a ten szeroki przedział czasowy sprawia, że możliwe jest wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka. Liczba pokarmów uzupełniających uzależniona jest od potrzeb dziecka i ilości pokarmu otrzymywanego od matki. Eksperci na łamach Standardów Medycznych odnieśli się także do nowych europejskich wytycznych dotyczących wprowadzania glutenu do diety dziecka. Zgodnie z nowymi danymi, gluten można wprowadzać do diety w dowolnym okresie po ukończeniu 4. miesiąca życia do 12. miesiąca życia. Najlepszym rozwiązaniem dla zdrowia dziecka jest więc wyłączne karmienie piersią przez 6 miesięcy życia niemowlęcia, a potem wybieranie bezpiecznej żywności przeznaczonej specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. O żywności posiadającej oznaczenie wieku na każdym opakowaniu możesz przeczytać więcej na stronie www.10000dni.pl.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Rok magicznego myślenia- Joan Didion
Next post Urządzamy kuchnię