Mleko mamy i badania nad jego wyjątkowym składem
Czas czytania:3 min

Mleko mamy i badania nad jego wyjątkowym składem

0 0

Dzięki wieloletnim badaniom nad pokarmem kobiecym i przełomowym odkryciom w tej dziedzinie naukowcy z całego świata nie mają wątpliwości – mleko mamy jest niedoścignionym wzorem pożywienia dla niemowląt. Co takiego w jego składzie sprawia, że jest wyjątkowe i ma tak dobroczynny wpływ na rozwijający się organizm dziecka? Dlaczego mleko matki jest dla naukowców nieustanną inspiracją? Jak udoskonalają oni skład mlek modyfikowanych? Przeczytaj poniżej!

Karmienie piersią to złoty standard w żywieniu najmłodszych. To właśnie dlatego mleko mamy od wielu lat jest przedmiotem badań naukowców z całego świata!

Analiza mleka kobiecego, jego właściwości i wpływu na rozwój oraz funkcjonowanie młodego organizmu pozwalają lepiej poznać ten cud natury.

Naukowcy wiedzą coraz więcej o składzie i zaletach mleka matki, a tę wiedzę przekładają na opracowywanie coraz bardziej zaawansowanych receptur mlek modyfikowanych – dla dzieci, które z uzasadnionych powodów nie mogą być karmione piersią.

Mleko mamy – idealna kompozycja składników

Mleko matki zaspokaja niemal wszelkie potrzeby żywieniowe rozwijającego się organizmu dziecka w okresie 1000 pierwszych dni (nie ma w nim jedynie wystarczającej ilości witamin D i K, które należy suplementować zgodnie z zaleceniami pediatry). Posiada ono idealną kompozycję różnorodnych składników w odpowiednich ilościach i proporcjach. Pokarm kobiety to również idealne połączenie węglowodanów, tłuszczów, białek, witamin, składników mineralnych oraz modulatorów odporności. Co ciekawe, trzecim co do ilości składnikiem mleka mamy (zaraz po laktozie i lipidach) są oligosacharydy, wyjątkowo złożone związki, które korzystnie wpływają na mikrobiotę jelitową, a poprzez nią na układ odpornościowy niemowlęcia. Wyjątkowość tych związków polega również na tym, że w tak wielkich ilościach znajdują się one jedynie w pokarmie kobiecym – u innych gatunków wykryto jedynie ich śladowe ilości!

Karmienie piersią – najlepszy sposób żywienia niemowląt

Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka i jego kontynuację do ok. 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety niemowlęcia. Warto pamiętać, że skład mleka to kwestia indywidualna – każda mama, w zależności od środowiska, w którym żyje, stanu zdrowia czy diety, ma trochę inny skład pokarmu. Kompozycja kobiecego mleka zależy również od pory dnia – w nocy zawiera ono znacznie więcej tłuszczu. Również czas trwania ciąży ma wpływ na skład pokarmu – np. mleko mamy wcześniaka jest bardziej kaloryczne i ma więcej immunoglobuliny sIgA – dzięki temu może ono wspierać rozwój oraz wzrost, a także zaspokajać potrzeby jeszcze niewystarczająco dojrzałego organizmu dziecka.

Kroki milowe w badaniach nad składem mleka mamy – odkrycia naukowców

Mleko mamy od wielu lat stanowi przedmiot badań ekspertów z całego świata. Analiza składników, ich właściwości i wpływu na rozwój oraz funkcjonowanie organizmu niemowlęcia pozwalają lepiej poznać ten doskonały pokarm. W tym obszarze historia i osiągnięcia Zespołu Badawczego NUTRICIA sięgają pierwszej połowy XX wieku. W 1946 roku został otwarty ośrodek badawczy NUTRICIA dedykowany żywieniu małych dzieci w Holandii. W 1983 roku naukowcy NUTRICIA odkryli obecność długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mleku matki. Kolejny ważny krok nastąpił w 1994 roku, kiedy naukowcy NUTRICIA odkryli, że oligosacharydy w mleku matki tworzą struktury krótko- i długołańcuchowe. Dzięki temu już w 2003 roku stworzyli pierwszą formułę dla niemowląt zawierającą opatentowaną kompozycję oligosacharydów scGOS/lcFOS (9:1). Stosunek ilościowy cząsteczek tej kompozycji – 9:1 – nie jest przypadkowy. W mleku mamy oligosacharydy krótkołańcuchowe (sc. short chain) i długołańcuchowe (lc. long chain) występują właśnie w takim stosunku.

Tego mogłaś nie wiedzieć o oligosacharydach!

Jest ich ponad 1000, do tej pory 200 zostało scharakteryzowanych! Oligosacharydy GOS/FOS powstały z inspiracji oligosacharydami mleka matki.

Dzięki wciąż trwającym badaniom nad składem pokarmu kobiecego receptury mlek modyfikowanych są ulepszane, aby jak najlepiej odpowiadały na potrzeby niemowląt, które z uzasadnionych powodów nie mogą być karmione mlekiem mamy. Jeśli kobieta nie może kontynuować karmienia piersią, powinna wybrać mleko modyfikowane najbardziej zbliżone składem do jej pokarmu – aby wspierać prawidłowy rozwój swojego dziecka.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Witamina D – przywróć słońce zimą!
Next post Na jesienno-zimowe wieczory