Wielkanoc to jedna z dwóch okazji w roku, kiedy jedzenie nabiera emocjonalnego charakteru. W ciągu całego roku jajka, wędliny czy ciasta nigdy nie smakują tak, jak na Wielkanoc. Tajemnicą ich wyjątkowego smaku jest tradycja, która obejmuje wyjątkowy sposób przygotowania i podania posiłków oraz świąteczna atmosfera, zgodnie z którą posiłek należy celebrować. Jak powinien wyglądać wielkanocny talerz dziecka?
Wielkanocny talerz dziecka
Najmłodsi w oparciu o to, czego doświadczają, budują swoje własne pojęcie tradycji oraz uczą się określonych nawyków żywieniowych, na które w dużej mierze wpływa nie tylko to, co jemy, ale również w jakich warunkach, czyli spożywanie posiłków przy wspólnym stole. Warto przy tym pamiętać, że zanim wielkanocne przysmaki trafią na stół, powinny być przemyślane pod względem żywieniowych potrzeb i możliwości najmłodszych.
Tradycja nakazuje, aby w wielkanocnym koszyczku znalazły się m.in. jajka, mięso, chleb czy masło. To popularne produkty z grup żywności takich jak: produkty białkowe, produkty zbożowe czy tłuszcze. Wszystkie one mają swoje miejsce w kompozycji modelowego talerzyka żywieniowego dziecka w wieku 1-3 lat, który przedstawia udział poszczególnych grup produktów i liczby porcji w jadłospisie dziecka.
Zgodnie z modelowym talerzykiem żywieniowym dla dzieci w wieku 1-3 lata opracowanym przez Instytut Matki i Dziecka w dziennym menu malucha wspomniane wielkanocne produkty powinny się znaleźć w następujących proporcjach: 4-5 porcji produktów białkowych (mięsa, ryb, jaj, nabiału, warzyw), 5 porcji produktów zbożowych oraz 1-2 porcje tłuszczów. Poza wspomnianymi produktami modelowy talerzyk zawiera również wodę – która zarówno na co dzień, jak i od święta jest dla dziecka najlepszym napojem, 5 porcji warzyw i 4 porcje owoców dziennie. Ich obecność w świątecznym menu będzie zdrowym i smacznym urozmaiceniem dla typowo wielkanocnych potraw. Jednak nie tylko odpowiednie proporcje mają duże znaczenie w komponowaniu świątecznych posiłków. Ogromną rolę w prawidłowym odżywianiu dziecka, także przy świątecznym stole, ma jakość podawanych produktów m.in. brak konserwantów, słodkich dodatków czy wzmacniaczy smaku.
Wielkanocny talerz dziecka – przepisy
1. Przepis na Pasztet z soczewicy ze śliwką autorstwa Agnieszki Gruszki, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”
Składniki:
- 300 g zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- ½ selera
- 2 średnie cebule
- 150ml kaszy manny
- 150ml oleju rzepakowego
- 1 liść laurowy
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- Śliwki wędzone
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- Pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj do miękkości, tak aby wchłonęła całą wodę. Na 1 miarkę soczewicy użyj dwukrotnej ilości wody.
Cebulę pokrój w piórka, marchew i seler zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na odrobinie oleju podsmaż, a potem duś do miękkości marchew, seler, cebulę wraz z zielem i liściem laurowym, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po uduszeniu ziele i liść wyjmij.
Soczewicę i warzywa zmiel w maszynce do mielenia lub rozdrobnij blenderem na gładką masę.
Dodaj olej, kaszę mannę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Połowę masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej, ułóż śliwki w 1 rządku przez całą długość pasztetu.
Piecz w piekarniku w 175 stopniach przez 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut pieczenia należy włączyć górną grzałkę, żeby skórka się zrumieniła.
Przepis na Jajka faszerowane pastą z ciecierzycy i awokado autorstwa Aleksandry Ciskowskiej, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- bazylia, pieprz
- 5 jajek
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu przekrajmy na pół i wyjmujemy żółtka. Ciecierzycę miksujemy z awokado, ziołami, oliwą, czosnkiem i żółtkami do uzyskania jednolitej konsystencji. Pastą faszerujemy jajka. Pasta świetnie smakuje również na kanapki.
Przepis na Żurek autorstwa Katarzyny Winnickiej, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”
Składniki:
- 300 g wędzonki (baleron, szynka itp.)
- 4 sztuki białych nieparzonych kiełbasek
- 500 ml zakwasu
- 500 ml wywaru warzywnego
- 3 cebule
- 4 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki chrzanu tartego (świeżego nieco mniej)
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 4 jaja
- Majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku
- 10 ml oleju rzepakowego (łyżka)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białą kiełbasę nacinamy, posypujemy 1 cebulą skrojoną w kostkę i zmiażdżonym ząbkiem czosnku, wstawiamy do piekarnika na 35-40 min. Gotujemy jajka na twardo.
W tym czasie kroimy wędzonkę, pozostałą cebulę i czosnek w kostkę. Podsmażamy wszystko na oleju. Dodajemy bulion, ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki
Gotujemy ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy zakwas i mieszamy, aby nie przywarł do dna. Ugotowane jajka obieramy, białka kroimy w kosteczkę, zaś żółtka rozgniatamy w miseczce i łączymy z jogurtem. Hartujemy żółtkowo-jogurtową zawiesinę gorącym żurkiem i dodajemy do garnka. Na koniec dodajemy upieczoną i pokrojoną w niewielkie plastry kiełbasę, chrzan i białka jaj.
Doprawiamy do smaku.
Wskazówki: Można użyć kiełbasy parzonej, wtedy skracamy czas pieczenia do ok. 20 minut.
Average Rating