Świąt wielkanocnych nie możemy sobie wyobrazić bez jajek, zarówno w naszych święconkach, jak i później na stole. Najczęściej jednak podajemy je w tradycyjny sposób – ugotowane na twardo, z majonezem lub w żurku. Jeśli poszukujemy odmiany i odejścia od corocznego menu, warto przygotować wielkanocne potrawy według przepisów ekspertów marki Sandra
Przygotowanie wielkanocnych dań nie powinno zająć nam wiele czasu. W końcu święta powinniśmy spędzić z rodziną, a nie w kuchni. Poniższe przepisy pozwolą wam szybko przyrządzić pyszną przystawkę, danie główne oraz deser z jajkiem w roli głównej.
Jajka faszerowane na ostro
Wszyscy, którzy preferują ostre smaki, będą zachwyceni jajkami z dodatkiem harissy – pasty z ostrych papryczek.
Składniki:
- Jajka
- Harissa marki Sandra
- Serek kozi
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy z nich żółtka. Serek kozi mieszamy razem z żółtkami jajek, doprawiamy do smaku harissą, solą i pieprzem. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią białka.
Kotlety jajeczne
Idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie wielkanocne. Możemy podawać je z warzywami i puree ziemniaczanym lub z pieczywem.
Składniki:
- Jajka ugotowane na twardo
- Szczypiorek
- Natka pietruszki
- Płatki chili
- Kukurydza marki Sandra
- Surowe jajko (1 na 7 ugotowanych)
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane jajka obieramy i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy posiekany szczypiorek i natkę oraz kukurydzę z puszki. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Dodajemy surowe jajko. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju.
Pudding mango
Szybki w przygotowaniu deser na bazie jaj. Krem możemy mieszać z dowolnymi owocami.
Składniki:
- Mango w puszce marki Sandra
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 żółtka
- 200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Kilka plastrów mango blendujemy na jednolitą masę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (tak, aby nie było grudek). Mus owocowy zagotowujemy i dodajemy do niego mieszankę jajeczną. Energicznie mieszamy. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia. Masę przelewamy do pucharków i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy pokrojonym w kostkę mango.
Smacznego!
Average Rating