Styczeń wydaje się najgorszym miesiącem na realizowanie postanowień związanych z dietą. Zziębnięci i szargani wiatrem marzymy tylko o tym, by w domu czekał na nas gorący, pożywny posiłek, po którym zapadniemy w smaczny, zimowy sen. Jak pogodzić te pragnienia z noworocznym reżimem? Przygotowując zdrową i sycącą zupę z nutą pikanterii!
Co zyskujemy, mocniej doprawiając swoje posiłki? Oprócz walorów smakowych, ostre jedzenie może pomóc nam trzymać w ryzach łakomstwo. Spożywanie pikantnych posiłków daje dużo satysfakcji i odbiera chęć podjadania, czy „dopychania się” czymś słodkim. Wprowadzając do diety więcej przypraw możemy także liczyć na poprawę przemiany materii i mile widziane zimą rozgrzanie. Jeśli na co dzień używasz czarnego pieprzu lub tabasco, postaw na różnorodność. Do zimowych zup świetnie sprawdzi się harrisa – gęsta pasta z chilli, która doda charakteru pełnej zdrowia zupie z soczewicy lub delikatnemu kremowi z kalafiora.
Orientalna zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule, pokrojone w drobną kostkę
- 2 średnie marchewki, pokrojone w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- łyżeczka harissy, np. Jasmeen
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 250g czerwonej soczewicy
- 1.5l bulionu
- puszka pomidorów (krojonych)
- 400g szpinaku, najlepiej baby
- jogurt grecki do zabielenia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Podgrzej oliwę na dnie dużego garnka. Dodaj cebulę, marchewkę, czosnek i harissę oraz sól i pieprz według uznania. Podsmaż wszystko na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną.
2. Dodaj kmin rzymski, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp soczewicę i zalej bulionem. Całość gotuj, aż do zmięknięcia soczewicy, czyli około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Dodaj pomidory z puszki i podgrzewaj zupę kolejnych kilka minut.
4. Do miski nałóż garść szpinaku (duże liście warto poszarpać na mniejsze kawałki). Następnie zalej szpinak gotową zupą. Gdy tylko szpinak zmięknie, dodaj łyżkę jogurtu i wymieszaj. Smacznego!
Krem z kalafiora
Składniki:
- 1 nieduży kalafior, pokrojony na różyczki
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki harissy, np. Jasmeen
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2.5 szklanki bulionu
- jogurt naturalny do zabielenia
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastaw na 220 stopni. W osobnym pojemniku wymieszaj dokładnie kmin rzymski, harissę, kolendrę i cynamon. Następnie dwie łyżki tej mieszanki połącz w dużej misce z połową różyczek kalafiora i łyżką oleju roślinnego. Wymieszaj je dokładnie, by kalafior równomiernie pokrył się przyprawami.
2. Tak przyprawionego kalafiora rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu możesz zostawić go w wyłączonym piekarniku, by zachował temperaturę odpowiednią do podania.
3. Na dnie garnka rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż pozostałe różyczki kalafiora wraz z cebulą, czosnkiem i szczyptą soli. Gdy warzywa zmiękną, dodaj resztę mieszanki przypraw i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
4. Do garnka dolej bulion i całość zagotuj. Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz gaz i podgrzewaj ją kolejne 15-20 minut, aż kalafior zupełnie zmięknie.
5. Gotową zupę zblenduj, nałóż do misek i posyp upieczonym kalafiorem. Możesz zabielić zupę jogurtem.
Smacznego!
Average Rating