Wiosenne zupy
Czas czytania:2 min

Wiosenne zupy

0 0

Zupa to doskonałe danie, sprzyjające zdrowiu i szczupłej sylwetce. Proponujemy pięć wiosennych przepisów na zupy pełne witamin i zdrowia

Zupa krem z groszku

Składniki:

4 kubki mrożonego groszku zielonego

1 sz. dymki

3 kubki bulionu warzywnego

300 g mozzarelli

Przygotowanie:

Ugotuj groszek i dymkę z bulionem. Wyrzuć z garnka dymkę, następnie przelej ugotowany groszek do blendera lub robota kuchennego i miksuj, aż uzyskasz kremową konsystencję. Na koniec dodaj pokrojoną mozzarellę i miksuj krem, aż będzie zupełnie gładki.

Zupa kalafiorowa z porem

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki masła

3 pory, pokrojone na kawałki wielkości 2,5 cm

1 duży kalafior, drobno pokrojony

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

2 l bulionu warzywnego

1 szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku

235 ml (1 szkl.) śmietany tortowej

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę z oliwek z masłem w garnku na średnim ogniu, a następnie podsmaż pory, kalafiora i czosnek przez około 10 minut. Dodaj bulion warzywny i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. Zdejmij zupę z ognia, zmiksuj ją blenderem. Dopraw solą i pieprzem. Wmieszaj śmietanę. Gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.

Zupa brokułowa

Składniki:

1 kg brokułów

2 marchewki

2 cebule

2 ziemniaki

1 ząbek czosnku

0,5 l bulionu drobiowego

śmietana

1 opakowanie płatków migdałowych

Przygotowanie:

Gotuj warzywa: brokuły osobno, resztę osobno. Róże brokułów włóż do gotującej się lekko osłodzonej wody. Kiedy warzywa zmiękną dodaj sól. Następnie ugotowane warzywa i brokuły włóż do jednego garnka, zalej 0,5 l bulionu z kurczaka i miksuj. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, pieprz i sól do smaku. Zupę podaj ze śmietaną i prażonymi płatkami migdałowymi.

Zupa szpinakowa

Składniki:

1 paczki świeżego szpinaku baby (300 g)

4 ząbki czosnku

1 średnia cebula

100 g topionego serka śmietankowego

olej, masło

100 ml śmietanki 30%

sól, pieprz

1 l bulionu drobiowego

100 g słonecznika

3 kromki chleba

zioła prowansalskie

oliwa

1 średni ziemniak

Przygotowanie:

Drobno posiekany ziemniak umieść w garnku z 1 l bulionu warzywnego. Na patelni zeszklij cebulę, następnie partiami dodawaj do niej szpinak. Gdy liście szpinaku zmiękną, dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przesmaż i wrzuć do garnka z bulionem. Zagotuj przez około 10 minut. Dodaj serek topiony. Zmiksuj całość blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz wlej 100 ml śmietanki i zagotuj.

Zaczynamy od położenia na gaz garnka z 1 l bulionu warzywnego/drobiowego oraz umieszczeniem w płynie drobno posiekanego ziemniaka. Na dużej patelni, na rozgrzanym maśle wraz z odrobiną oliwy szklimy posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie złota dodajemy do niej szpinak – partiami. Przesmażamy wszystko razem kilka minut, co róż dodając kolejne liście szpinaku. Gdy zmiękną, wrzucamy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę przesmażamy i wrzucamy całość do garnka z gorącym bulionem.

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy. Chleb pokrój w grubsze paski, wrzuć na tłuszcz. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na osobnej patelni zrumień słonecznik. Zupę krem wlej na talerz, posyp zrumienionym słonecznikiem i grzankami.

Zupa z cukinii

Składniki:

włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)

cztery cukinie

200 ml śmietany do zup

200 g sera blue

przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Obraną i umytą włoszczyznę wrzuć do półtora litra wody i gotuj pod przykryciem co najmniej godzinę. Obierz cukinię i pokrój ją w kostkę. Dodaj do wywaru cukinię, wcześniej wyjmując z wywaru warzywa. Gotuj około 45 minut, do zmiękczenia cukinii. Zmiksuj na krem. Wkrusz ser blue. Zupę podgrzej na małym ogniu i mieszaj, aż do rozpuszczenia sera. Dopraw do smaku i dodaj śmietanę.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Wiosna na talerzu
Next post Chłodnik z sezonowych warzyw