Zupa to doskonałe danie, sprzyjające zdrowiu i szczupłej sylwetce. Proponujemy pięć wiosennych przepisów na zupy pełne witamin i zdrowia
Zupa krem z groszku
Składniki:
4 kubki mrożonego groszku zielonego
1 sz. dymki
3 kubki bulionu warzywnego
300 g mozzarelli
Przygotowanie:
Ugotuj groszek i dymkę z bulionem. Wyrzuć z garnka dymkę, następnie przelej ugotowany groszek do blendera lub robota kuchennego i miksuj, aż uzyskasz kremową konsystencję. Na koniec dodaj pokrojoną mozzarellę i miksuj krem, aż będzie zupełnie gładki.
Zupa kalafiorowa z porem
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki masła
3 pory, pokrojone na kawałki wielkości 2,5 cm
1 duży kalafior, drobno pokrojony
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 l bulionu warzywnego
1 szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
235 ml (1 szkl.) śmietany tortowej
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę z oliwek z masłem w garnku na średnim ogniu, a następnie podsmaż pory, kalafiora i czosnek przez około 10 minut. Dodaj bulion warzywny i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. Zdejmij zupę z ognia, zmiksuj ją blenderem. Dopraw solą i pieprzem. Wmieszaj śmietanę. Gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.
Zupa brokułowa
Składniki:
1 kg brokułów
2 marchewki
2 cebule
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
0,5 l bulionu drobiowego
śmietana
1 opakowanie płatków migdałowych
Przygotowanie:
Gotuj warzywa: brokuły osobno, resztę osobno. Róże brokułów włóż do gotującej się lekko osłodzonej wody. Kiedy warzywa zmiękną dodaj sól. Następnie ugotowane warzywa i brokuły włóż do jednego garnka, zalej 0,5 l bulionu z kurczaka i miksuj. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, pieprz i sól do smaku. Zupę podaj ze śmietaną i prażonymi płatkami migdałowymi.
Zupa szpinakowa
Składniki:
1 paczki świeżego szpinaku baby (300 g)
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
100 g topionego serka śmietankowego
olej, masło
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
1 l bulionu drobiowego
100 g słonecznika
3 kromki chleba
zioła prowansalskie
oliwa
1 średni ziemniak
Przygotowanie:
Drobno posiekany ziemniak umieść w garnku z 1 l bulionu warzywnego. Na patelni zeszklij cebulę, następnie partiami dodawaj do niej szpinak. Gdy liście szpinaku zmiękną, dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przesmaż i wrzuć do garnka z bulionem. Zagotuj przez około 10 minut. Dodaj serek topiony. Zmiksuj całość blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz wlej 100 ml śmietanki i zagotuj.
Zaczynamy od położenia na gaz garnka z 1 l bulionu warzywnego/drobiowego oraz umieszczeniem w płynie drobno posiekanego ziemniaka. Na dużej patelni, na rozgrzanym maśle wraz z odrobiną oliwy szklimy posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie złota dodajemy do niej szpinak – partiami. Przesmażamy wszystko razem kilka minut, co róż dodając kolejne liście szpinaku. Gdy zmiękną, wrzucamy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę przesmażamy i wrzucamy całość do garnka z gorącym bulionem.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy. Chleb pokrój w grubsze paski, wrzuć na tłuszcz. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na osobnej patelni zrumień słonecznik. Zupę krem wlej na talerz, posyp zrumienionym słonecznikiem i grzankami.
Zupa z cukinii
Składniki:
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
cztery cukinie
200 ml śmietany do zup
200 g sera blue
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Obraną i umytą włoszczyznę wrzuć do półtora litra wody i gotuj pod przykryciem co najmniej godzinę. Obierz cukinię i pokrój ją w kostkę. Dodaj do wywaru cukinię, wcześniej wyjmując z wywaru warzywa. Gotuj około 45 minut, do zmiękczenia cukinii. Zmiksuj na krem. Wkrusz ser blue. Zupę podgrzej na małym ogniu i mieszaj, aż do rozpuszczenia sera. Dopraw do smaku i dodaj śmietanę.
Average Rating