Każda mama wie, że aby dziecko zdrowo się rozwijało i chłonęło wiedzę, powinno zdrowo się odżywiać i dostarczać do organizmu niezbędnych witamin i składników mineralnych. Ważne jest, aby na talerzu pociechy pojawiły się nie tylko mięso i warzywa, ale także, niezbędne oleje i mikroelementy. Jak to zrobić? Przedstawiamy kilka potraw, dzięki którym będziesz pewna, że Twoje dziecko dostaje wszystko to, czego potrzebuje do prawidłowego rozwoju
Organizm małego odkrywcy potrzebuje ciągłego dostępu do witamin i mikroelementów, które pomogą mu zdrowo rosnąć, rozwijać się i spełniać kolejne marzenia. Jak sprostać temu niełatwemu zadaniu i jednocześnie mieć pewność, że podajesz dziecku wszystko co najlepsze? Z pomocą przychodzą dietetycy i piłkarze FC Barcelona, którzy dzielą się swoją wiedzą i kulinarnymi wyborami. Hiszpańscy mistrzowie boiska zachęcają dziecko do jedzenia nawet najbardziej nielubianych warzyw czy potraw, a dzięki aplikacji CheerGenerator, którą możesz znaleźć na stronie Beko, pogratulują mu również osiągniętego sukcesu. W aplikacji wybierzcie ulubionego piłkarza Twojej pociechy, wpisz jego imię oraz warzywo lub potrawę, której zwykle nie lubi, a piłkarski mistrz pogratuluje mu każdego zjedzonego kawałka. Wydrukowaną pochwałę możesz zawsze przyczepić na lodówce lub nad biurkiem dziecka, aby przypominała mu o sukcesach, a jeśli chcesz, aby o Twoich sposobach na niejadka dowiedzieli się inni, możesz udostępnić ją w swoich mediach społecznościowych.
Śniadanie małego mistrza
Warto pamiętać, że posiłek zjedzony na początku dnia powinien zawierać jak najwięcej zdrowych składników, aby dostarczyć organizmowi tzw. „paliwo” do dalszych wyzwań. W przypadku najmłodszych jest to szczególnie ważne, ponieważ ich mózg kształtuje się i rozwija w szybkim tempie, a każde dodatkowe witaminowe wsparcie jest na wagę złota. Jeśli nie masz pomysłu na śniadanie skorzystaj ze smacznej i zdrowej jagodowo – jogurtowej śniadaniowej miski z
dodatkiem granoli. Obecne w niej witaminy z grupy B, witamina C, pektyny i sole mineralne zadbają o wzrok i układ krążenia Twojej pociechy, a także obniżą poziom cukru i cholesterolu.
Zastanawiasz się czego potrzebujesz do przygotowania tego pysznego śniadania?
Do przygotowania jagodowo – jogurtowej śniadaniowej miski potrzebujesz:
Składniki:
- 100 g jagód
- 200 g świeżego sera białego
- 100 g jogurtu
- 80 g granoli
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki miodu
- 15 g nasączonych nasion chia
W blenderze kielichowym wymieszaj dokładnie nasiona chia, miód, jogurt, pół banana i świeży ser. Przygotowaną masę udekoruj granolą, pokrojonym w plasterki bananem i jagodami. Razem z dzieckiem możecie z wybranych składników ułożyć wzorki lub minki, tak aby śniadanie było także kreatywną zabawą.
Coś smacznego do chrupania
Podczas wspólnego oglądania filmów, gry w planszówki czy też odrabiania lekcji zaproponuj dziecku pełnoziarniste paluszki. Idealnie zastąpią chipsy czy słodkie przekąski, a ich przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem. Dla większej frajdy możecie przygotować je wspólnie, nadając im rozmaite kształty i długości.
Do przygotowania pełnoziarnistych paluszków potrzebujesz:
Składniki:
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g mąki uniwersalnej
- 8 g drożdży
- szczypta soli
- 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki ciepłej wody
- sól morska dla smaku
W dużej misce połącz mąkę, drożdże, sól i orzechy włoskie, a następnie mieszaj, aż do połączenia wszystkich składników. Do powstałej masy dodaj oliwę z oliwek oraz ciepłą wodę. Ugniataj składniki ręcznie, do momentu, aż ciasto stanie się lepkie, gładkie i elastyczne. Tak przygotowaną masę, włóż do wcześniej posmarowanej olejem miski, przykryj folią, aby ciasto odpowiednio urosło – pozostaw na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i wyłóż dwie duże blachy do pieczenia papierem pergaminowym. Rozwałkuj ciasto na małe kawałki i zwiń każdy kawałek w sznurek, niech mają różne długości i kształty. Ułóż przygotowane paluszki na blasze do pieczenia, posmaruj oliwą i posyp solą morską. Piecz przez około 15 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i podawaj np. z dodatkiem twarożku.
Zielony obiad pełen tajemnic
A gdyby tak zainteresować dziecko możliwością przygotowania zielonej zupy, zupełnie takiej jak w kreskówkach czy filmach o czarodziejach? Laboratorium małego odkrywcy wypełniłoby się wtedy bogatym w przeciwutleniacze, witaminę C, potas, żelazo i kwas foliowy szpinakiem, ząbkami czosnku, które wzmacniają odporność, są bogate w witaminę A, PP i B2, a także rzadkie mikroelementy takie jak chrom lub kobalt, czy też zielonym groszkiem, który zwalcza oznaki zmęczenia oraz dostarcza witamy K, E i B3. Wszystko to w pięknym głęboko zielonym kolorze, parujące w wielkim rondlu niczym w pracowni alchemika. Zastanawiasz się czego potrzebujesz, aby sporządzić ten magiczny wywar pełen dobroczynnych składników? Nic prostszego!
Do przygotowania zupy z groszku i szpinaku potrzebujesz:
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli morskiej
- 300 g mrożonego groszku
- 40 g świeżych liści bazylii
- pół szklanki wody
- ¼ szklanki mleka
- garść baby szpinaku
Cebulę, ziemniaka i czosnek pokrój na małe kawałki, a następnie podsmaż na patelni przez około 4-5 minut. Dodaj groszek, wodę, mleko i sól. Gotuj, aż do wrzenia, często mieszając. Przygotowany wywar przelej do soup makera, dodaj liście szpinaku i bazylii. Wybierz odpowiedni program do zup gęstych i blenduj na pełnych obrotach, aż zupa stanie się całkowicie gładka i zielona. Podawaj z chrupiącymi kromkami chleba pszennego lub groszkami ptysiowymi. Smacznego!
Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.
Average Rating