W dzisiejszym artykule zaprezentujemy 5, naszym zdaniem, najciekawszych sposobów na dietetyczne, zdrowe i co istotne – pełnowartościowe śniadanie. Zapraszamy do lektury!
Śniadanie błonnikowe
Śniadanie błonnikowe- wspomaga pertraktację jelit, wypełnia żołądek i pomaga kontrolować łaknienie. Płatki owsiane tradycyjnie zalewamy ciepłym mlekiem. W zasadzie po tej czynności są one gotowe do spożycia, choć ich smak pozostawia wiele do życzenia, dlatego zaleca się dodać odrobinę miodu, suszone owoce (żurawina, maliny, morele), pestki dyni, słonecznika i siemienia lnianego. W ten oto błyskawiczny sposób fit śniadanie błonnikowe jest przygotowane.
Śniadanie błonnikowe – wariant drugi
Śniadanie błonnikowe dla osób, które nie mają czasu na pełnowartościowe jedzenie przy stole to rzecz jasna- błonnikowy shake. Owsiankę zagotuj z mlekiem (i miodem- opcjonalnie), dodaj mrożone maliny/truskawki/wiśnie/bądź inne ulubione owoce. Wszystkie składniki zblenduj i shake gotowy.
Śniadanie białkowo-błonnikowe.
Dwa jajka wymieszaj ze sobą, dodaj dwie łyżki suchych płatków owsianych, łyżkę siemienia lnianego, pestki słonecznika, suszone owoce (opcjonalnie). Masę wylej na rozgrzaną patelnię polaną olejem kokosowym. Smaż ok 5 min – gotowy omlet polej miodem lub syropem klonowym.
Śniadanie białkowo-tłuszczowe.
Jajecznica z boczkiem wcale nie jest grzechem na diecie. Takie śniadanie uzupełnia zapasy energii na cały dzień, nie tuczy, a napędza organizm do działania. Co ważne – unikajmy białego pieczywa. Zaleca się łączyć z pieczywem razowym, lub pieczywem chrupkim z wysoką zawartością błonnika.
Śniadanie lekkie – mozarella z pomidorami.
Ser i pomidor należy pokroić w plasterki, posypać bazylią, lub ziołami prowansalskimi. Na suchej patelni podsmaż pestki słonecznika, lub dyni i posyp nimi całość. Gotowe danie można polać odrobiną oliwy z oliwek, a do przegryzienia poleca się kanapkę z pieczywa razowego, bądź chrupkiego z wysoką zawartością błonnika. Wariantem opcjonalnym mogą być wafle ryżowe.
Average Rating