Amoniaczki – słodki wypiek z serca Kujaw!
Czas czytania:1 min

Amoniaczki – słodki wypiek z serca Kujaw!

0 0

Różne zakątki Polski charakteryzują się niepowtarzalną kulturą, tradycjami i… kuchnią. Mieszkańcy Kujaw od pokoleń zajadają się kruchymi i pulchnymi Amoniaczkami. Tradycyjne słodkie ciasteczka, przygotowywane zazwyczaj na święta Bożego Narodzenia oraz na czas karnawału, ze względu na swój wyjątkowy smak goszczą w domach także na co dzień

Amoniaczki – składniki na 1,5 blachy (ok. 40 ciasteczek)

Biszkopt:

  • 250 g mąki pszennej + więcej do posypania stolnicy
  • 50 g miękkiego masła
  • 70 g cukru białego
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • Cukier wanilinowy 30 g Delecta

Zaczyn:

  • 60 ml mleka letniego
  • 1/2 łyżeczki amoniaku

Do przełożenia:

  • Kajmak o smaku tradycyjnym 460g Bakalland

Amoniaczki – sposób przygotowania:

1.       Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, a amoniak wymieszaj z chłodnym mlekiem. Do miski dodaj po kolei: utarte masło, mleko z amoniakiem, jajo i wymieszaj. Dodaj stopniowo przesianą mąkę i szczyptę soli. Uformuj gładkie ciasto i odstaw na godzinę lub na całą noc do lodówki.

2.       Rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i za pomocą metalowej foremki do pierników wykrawaj różne kształty.

3.       Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 7 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu, kiedy brzegi ciasteczek się zarumienią. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Posmaruj ciasteczka Kajmakiem o smaku tradycyjnym i poskładaj ze sobą.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jesienne kolory – stylizacje
Next post Rola witaminy D w organizmie