Ananas to nie tylko wspaniała baza pod wszelkiego rodzaju koktajle i smoothie. Idealnie współgra również z daniami wytrawnymi oraz z tymi na słodko, doskonale wpisując się w kuchnię orientalną, wszelkiego rodzaju sałatki i pizzę. Naszym faworytem jest ananas faszerowany pikantnym ryżem, wzbogacony o ostry sos Habanero Roleski. Ten palący podniebienie dodatek nie tylko pobudzi zmysły, ale także doskonale połączy się ze słodyczą tropikalnego owocu
Sos Habanero z linii sosów bardzo ostrych Roleski to idealne wzbogacenie dań kuchni orientalnej, w której królują potrawy przepełnione pikantnością.
Sos Habanero Roleski Jest on klasycznym sosem BBQ wzmocnionym ostrą, suszoną papryką habanero. To jedna z najpopularniejszych papryczek stosowanych w przepisach pochodzących z różnych zakątków świata. Choć sos najczęściej dodawany jest do dań wędzonych, z grilla oraz stosowany jako marynata do czerwonego mięsa, sprawdza się on również w nietypowych połączeniach. Jednym z nich jest ananas faszerowany pikantnym ryżem, wzbogacony sosem Habanero Roleski. Charakterystyczna kombinacja egzotycznego owocu, ryżu i sosu wywołuje zdrowe uczucie sytości, jednocześnie intensywnie pobudzając kubki smakowe swoją pikantną słodyczą.
Ananas faszerowany pikantnym ryżem
Składniki ( 2 porcje) :
◦ 1 dojrzały ananas
◦ 100 g ryżu basmati
◦ 200 ml wody
◦ 12o ml mleka kokosowego
◦ 1 łyżeczka kurkumy
◦ 1/2 łyżeczki soli
◦ 1 łyżka oleju
◦ 1 szalotka
◦ 2 ząbki czosnku
◦ 2 cm imbiru
◦ 1 czerwona papryka
◦ sok z 1/2 limonki
◦ 2 łyżki sosu sojowego
◦ 4 łyżki sosu Habanero Roleski
◦ garść posiekanej kolendry
◦ prażone orzeszki ziemne
Sposób przygotowania:
- Do rondla wsypujemy ryż, kurkumę i sól, wlewamy wodę, mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Ściągamy z ognia i odstawiamy.
- Ananasa kroimy na pół wzdłuż, nie odcinając liści. Nacinamy miąższ w kratkę i za pomocą łyżki przekładamy na deskę do krojenia i siekamy w drobną kostkę (twardy rdzeń wyrzucamy). Połówki ananasa zostawiamy- posłużą jako miski do podania tej potrawy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę, czosnek i imbir i smażymy 1-2 min, aż będą złote. Przekładamy do miseczki.
- Paprykę siekamy w kostkę.
- Do dużej miski wsypujemy wcześniej przygotowany ryż, cebulkę, ananas, paprykę, posiekaną kolendrę, wlewamy sos sojowy, sos habanero oraz sok z limonki. Dokładnie mieszamy.
- Do ananasowych miseczek nakładamy ryż, posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi i kilkoma listkami kolendry dla dekoracji. Smacznego !
Average Rating